Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Vysočině končí sjezdovka Karasín, nejistá je sezona ve Vysoké. Čeřínek převzal nový majitel

Na Vysočině podnikatelé nebudou dál provozovat lyžařskou sjezdovku Karasín na Žďársku, vlek tam už jezdit nebude. Nejisté je zatím lyžování ve Vysoké u Havlíčkova Brodu, kde se sportovci nemohou domluvit s vlastníkem části pozemků. Na lepší časy se blýská skiareálu Čeřínek, který tento měsíc převzal nový nájemce.

Minulou zimu se na Čeřínku vleky nerozjely, protože Sportovní klub (SK) Jihlava ještě neměl pro sjezdovku nájemce. „Letos by Čeřínek měl fungovat," řekl ředitel SK Jihlava Jiří Procházka. Nový nájemce areál převzal tento měsíc. Podle Procházky má zkušenosti s provozováním vleků, na Čeřínku chce posilovat přívody elektřiny a vody. Nájemní smlouvu má na 20 let.

V poslední zimní sezoně se nelyžovalo ani na Karasíně a na sjezdovce Vysoká u Havlíčkova Brodu fungoval krátce jen dětský vlek. Vlek na Karasíně podle tehdejšího vyjádření provozovatelů stál kvůli nedostatku vody na výrobu technického sněhu.

Sjezdovku ve Vysoké provozuje havlíčkobrodský spolek Lyžař. Její provozování blokuje to, že se spolku nedaří domluvit na nájmu s novým majitelem části pozemků. „Zatím jsme svolali brigády, ale pořád nevíme, co bude dál, jestli se bude opakovat situace jako loni," řekl Zdeněk Novotný ze spolku.

Vloni se první sjezdovky na Vysočině otevřely v polovině prosince, lyžovalo se do druhé půli března. V kraji fungovalo i 14 sjezdovek, lyžovat se dalo i na svazích závislých zčásti na přírodním sněhu. Provozovatelé sjezdovek pak vesměs uváděli, že na minulé zimě neprodělali.

Pro sjezdovku Fajtův kopec u Velkého Meziříčí bude podle Jiřího Pálky z tamního lyžařského klubu rozhodující to, jestli stavbaři do zimy dokončí nadjezd nad dálnicí D1 zbouraný kvůli modernizaci dálnice. „Zatím všechno vypadá, že by měl být," uvedl Jiří Pálka.

Vlekaři už se chystají na zimu

Na Fajtův kopec, kde je i rozhledna, zatím auta jezdí po objízdné trase. Pro autobusy, jimiž na sjezdovku jezdí hodně lyžovat školy, by podle Pálky byla tato trasa v zimě nesjízdná.

Vlekaři v kraji, které oslovila ČTK, se už připravují na zimu delší čas, pracují na opravách a revizích zařízení. Na novoměstské sjezdovce Harusův kopec se díky čtyřmilionové investici zlepšuje technická infrastruktura, včetně systému zasněžování. Uvedl to její správce Karel Klapač. Provozovatel sjezdovky Šacberk u Jihlavy Pavel Havlíček řekl, že se po loňských výdajích do zasněžování letos zaměřil na opravy a úpravy areálu, které se týkají i parkoviště.

Autoři | Foto karasin.cz

Štítky lyžování, turistika, rekreace, hory, Vysočina, sjezdovka, Kraj Vysočina, Karasín, zima, Havlíčkův Brod, okres Žďár nad Sázavou, Jihlava, SK Jihlava, Rozhledna Fajtův kopec, Zdeněk Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině končí sjezdovka Karasín, nejistá je sezona ve Vysoké. Čeřínek převzal nový majitel | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.