Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Astronomické léto právě končí, začíná podzim. Potrvá přesně 91 dní

Dnes v 9:50 středoevropského letního času Slunce vstoupí do znamení Vah, nastává podzimní rovnodennost. Den bude stejně dlouhý jako noc. Dny se budou dál zkracovat do 22. prosince, na kdy připadne zimní slunovrat. Podzim tak bude trvat 91 dní, pak jej vystřídá zima.

I když astronomické léto dneškem končí, letní čas vydrží do 27. října. Podzim začne většinou slunečním počasím s nejvyššími teplotami přes 20 stupňů.

Roční doby se pravidelně střídají proto, že je zemská rotační osa k rovině oběžné dráhy nakloněna v úhlu 23,5 stupně. Severní polokoule se proto na dráze okolo Slunce opakovaně přiklání a odklání od své životodárné hvězdy. Jestliže je ke Slunci právě přikloněná severní polokoule, je na ní, a tedy i v Česku, léto, v opačném případě je zima.

Meteorologové mají kvůli jednotnému zpracování údajů jiné rozdělení ročních období - podzim jim začal už 1. září a končí poslední listopadový den.

Uplynulé léto bylo podle jejich měření v Česku nejteplejší od začátku sledování v roce 1961. Průměrná teplota dosáhla toto léto 19,5 stupně Celsia, výrazně horký byl především červen. Rekordně teplé léto letos naměřili také pozorovatelé na stanici v pražském Klementinu, na které se teploty měří nepřetržitě už od roku 1775. Průměrná teplota od začátku června do konce srpna tam dosáhla 22,9 stupně Celsia.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky podzim, rovnodennost, roční období, počasí, léto, Slunce, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Astronomické léto právě končí, začíná podzim. Potrvá přesně 91 dní | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.