Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

O ekologického Oskara bojuje deset projektů. Kvalita přihlášených projektů každým rokem roste

PR článek

Celkem deset inovativních projektů soupeří v ekologické soutěži E.ON Energy Globe, která letos odstartovala už pojedenácté. Ekologického Oskara získá ale jen jeden. Vítězný projekt bude Českou republiku zastupovat na mezinárodním finále ve Finsku. České vyhlášení odvysílá 12. října ČT1.

„Když jsme před 11 lety se soutěží Energy Globe začínali, nebyl trvale udržitelný rozvoj a zelená řešení zdaleka tak populárním tématem jako dnes. Jsem rád, že doba se změnila a že lidé, a nejen ti z generace Z, se o životní prostředí aktivně zajímají a není jim lhostejné,“ vypíchl Martin Záklasník, generální ředitel E.ON v České republice a dodal: „V E.ONu tyto snahy dlouhodobě maximálně podporujeme a snažíme se inspirovat ostatní, a proto nás těší, že počet projektů soutěže Energy Globe rok od roku roste. Letos se jich přihlásilo 273.“

A o soutěž je dlouhodobě velký. Češi už do E.ON Energy Globe celkem přihlásili 2 660 projektů. „Kvalita přihlášených projektů každým rokem roste. Jde vidět velká snaha obcí a firem přicházet s dlouhodobě udržitelnými řešeními. V soutěži se odrážejí aktuální společenské trendy. Velmi znatelné bylo například téma recyklace a precyklace,“ říká zástupkyně poroty Eliška Maršálková, členka Akademie věd ČR.

Celkového vítěze soutěže letos vybírala stejně jako v loňském roce široká veřejnost. Projekty letos soutěží v kategoriích Obec, Firma, Stavba, Vzdělávání a v nové kategorii Produkt. Odborná porota vybírala dva nejlepší počiny zaměřené na úsporu energií a ochranu přírody v každé kategorii. Jednomu ze dvou nominovaných projektů mohou nyní lidé poslat svůj hlas.

A kdo se letos uchází o hlasy veřejnosti? V kategorii Stavba se rozhodne mezi energeticky úspornou mateřskou školou v Sedlejově a multifunkčním komplexem Luka Living v pražských Stodůlkách. Stavbou školky našli recept na to, jak spojit hezké s užitečným. V Sedlejově totiž vystavěli mateřskou školu s minimální energetickou náročností. Interiér školky tvoří výtvarná hra, která připomíná kostru mohutného obratlovce. Naopak multifunkční komplex v pražských Stodůlkách je moderní a energeticky úsporná rezidenční stavba, která nabízí 215 bytů a 7 tisíc metrů čtverečných obchodních prostor.

V čem spočívá úspora a výjimečnost stavby? Například tím, že fasáda budovy je zateplena minerální vlnou, okna jsou zasklena tepelně-izolačními trojskly a v konstrukci domu jsou unikátní antivibrační prvky, které zamezují pronikání hluku do interiéru z blízké stanice metra. 

Hlasující mohou rozhodovat také v kategorii Firma. Jedním z dvojice projektů je cirkulární doprava v Brně. Češi jsou totiž známí tím, že poctivě třídí odpad. Co ale s vytříděným odpadem dělat dál? V Brně přišli s nápadem, jak efektivně využít bioodpad. A dokonce tak, že může sloužit obyvatelům města a minimálně zatěžovat životní prostředí. Brno je totiž prvním městem, kde vyjel autobus MHD poháněný biometanem. Finálovým soupeřem pro brněnský projekt je mobilní úpravna vody, která má vyřešit nedostatek pitné vody v případě havárií, živelních katastrof nebo i na kulturních akcích jako jsou festivaly. S rychlým a úsporným řešením přišla firma Hutira Vision, která vyvinula speciální mobilní úpravnu vody.

V nové kategorii Produkt se setkávají dva projekty z oboru gastronomie. ReFork má vystavit stopku jednorázovému plastovému nádobí.  Firma se rozhodla přijít s řešením v podobě stoprocentně rozložitelného nádobí, které je možné uplatnit nejen v gastronomii, ale i v obalovém průmyslu. Naopak Aplikace Nesnězeno byla vyvinuta pro záchranu neprodaného jídla z restaurací. Skrze přehlednou appku je možné si se slevou koupit jídlo, které by jinak bylo vyhozeno.

Ani letos nechybí kategorie Vzdělání. První z projektů si všímá dramatického úbytku včel, který nastal v posledních letech. Ztráta včelstev ale neznamená pouhý úbytek medu, tento hmyz je mnohem užitečnější, než se může na první pohled zdát. O jeho ochranu a osvětu tohoto tématu se snaží Včelí stráž, kterou tvoří děti po celé České republice. Děti se díky projektu učí, jak se starat o včely, chránit hmyz a tím pádem i přírodu. V kategorii mu je soupeřem projekt, který spatřil světlo světa před čtvrt stoletím u malé neziskovky, která se chtěla inspirovat a vést k zodpovědnému vztahu k přírodě a společnosti. Dnes je Toulcův dvůr sídlící v pražské Hostivaři respektované sdružení, které přispívá k environmentálnímu vzdělávání nejen v Praze.

V kategorii Obec porota ocenila severomoravské Mikolajice za využívání obnovitelných zdrojů energie. Obec využívá nejen klasickou fotovoltaickou elektrárnu s akumulací vyrobené elektřiny, ale též unikátní mikroelektrárnu WAVE na biomasu. Soupeřit bude s městem Vsetín, které se snaží zdokonalovat místní odpadovou infrastrukturu. Vybudovalo systém pro používání vratných nápojových kelímků a ve spolupráci s neziskovým sektorem vyrábí znovupoužitelné textilní sáčky.

Vítěze jednotlivých kategorií 11. ročníku soutěže E.ON Energy Globe se dozvíme na slavnostním vyhlášení 12. října, které letos moderují Vladimír Kořen a Maroš Kramár a odvysílá jej televize ČT1.

Více informací o soutěži i hlasování je možné najít na webu www.energyglobe.cz.

Autoři

Štítky E.ON Energy Globe, ekologie, ocenění, projekt, soutěž, Ceny Oscar, E.ON, Energy Globe, Česko, ČT1, Finsko, Brno, Maroš Kramár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O ekologického Oskara bojuje deset projektů. Kvalita přihlášených projektů každým rokem roste | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.