Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Školákům končí prázdniny, meteorologům začíná podzim

Školákům dnes končí letní prázdniny, v pondělí se po dvou měsících vrátí do lavic. Současně začíná meteorologický podzim, zatímco astronomické léto potrvá až do 23. září. Teploty zejména v Polabí a na jižní Moravě vystoupají první zářijový den až k 33 stupňům Celsia, přes den ale dorazí bouřky, které přinesou prudké ochlazení a někde i trvalejší déšť.

Do prvních tříd nastoupí letos asi 107 800 dětí, celkem bude do základních škol chodit zhruba 953.500 žáků, což je přibližně o 12 500 víc než loni. Střední školy bude navštěvovat kolem 409 000 žáků, tedy meziročně asi o 5000 víc.

První den nového školního roku teploty spadnou místy až k 16 stupňům, bude pršet. Jako celek by ale září mělo být podle dlouhodobé prognózy teplotně nadprůměrné, srážek bylo zhruba stejně, jako bývá v tomto období zvykem.

Jaké bylo letošní meteorologické léto z hlediska teplot a srážek, bude známo v příštích dnech. Loňské léto bylo společně s létem 2003 nejteplejší od roku 1961, odkdy se na českém území sledují měsíční průměry teplot. Tento rok bylo počasí proměnlivější, častěji pršelo a chladnějších dnů bylo víc než před rokem.

Astronomické léto je období od letního slunovratu do podzimní rovnodennosti. Letos skončí 23. září. Meteorologické či klimatologické léto trvá na severní polokouli vždy od 1. června do 31. srpna. Pevně stanové roční doby zavedli odborníci pro potřeby jednotného zpracování klimatologických dat. Rozlišuje se ještě vegetační léto jako roční doba, kdy jsou průměrné denní teploty vyšší než 15 stupňů Celsia.

Autoři

Štítky počasí, podzim, prázdniny, škola, léto, Jihomoravský kraj, Polabí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školákům končí prázdniny, meteorologům začíná podzim | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.