Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Domácí hospic Vysočina získal necelých 5 milionů na paliativní péči o děti a jejich rodiny

Domácí hospic Vysočina z Nového Města na Moravě na Žďársku získal dotaci 4,8 milionu korun, která mu umožní vyškolit speciální tým pro domácí hospicovou péči poskytovanou umírajícím dětem a jejich rodinám. Chce proškolit asi šestičlenný tým, ve kterém bude i dětský lékař nebo psycholog. Podle ředitele hospice Petra Hladíka to bude první specializovaný tým na domácí paliativní péči pro děti na Vysočině. Klienty už má.

„Peníze slouží na to, abychom zprofesionalizovali náš tým, abychom měli část lidí specializovaných na dětskou paliativu,“ řekl Hladík. Pro hospic podle něho pracuje dvacet lidí a další dvacítka je externích spolupracovníků. „Teď budeme náš tým posilovat o dětskou zdravotní sestru a taky o dětského lékaře nebo lékařku,“ doplnil.

Část peněz, které bude hospic čerpat tři roky, půjde na proškolení jeho nynějších pracovníků. Dětská paliativní péče je podle Hladíka náročná mimo jiné na komunikaci s pacientem, jeho rodiči i dalšími členy širší rodiny včetně sourozenců. Pracovníci by proto měli absolvovat i kurzy na posílení takových dovedností. První část školení skončí na začátku příštího roku.

O dětského pacienta je jeho tým schopný se postarat už nyní. Jeho prvním dětským klientem byla čtyřletá onkologicky nemocná holčička, nyní pečují o další dvě děti. „Nechceme, aby naše péče byla jen nahodilá, ale aby byla systematická a byli jsme rodinám oporou,“ uvedl Hladík. Ze statistik podle něho vyplývá, že na Žďársku a Jihlavsku, kde hospic působí, by služby domácího dětského hospice ročně potřebovali asi tři lidé.

Domácí hospic Vysočina je obecně prospěšnou společností, pomáhá umírajícím už 19 let. Počet jeho klientů roste, loni se postaral o 134 lidí, v roce 2015 to bylo 63 lidí.

Zdravotní pojišťovny hradí podle mluvčího Radka Tulise hospici 1100 až 1400 korun na jeden den péče. „Skutečný náklad je však kolem dvou a půl tisíce korun, stále tak hledáme další zdroje. Pomáhají nám drobní i firemní dárci, v roce 2018 nám v souhrnu přispěli částkou dva miliony korun, což pokryje necelých 20 procent nákladů,“ doplnil Hladík.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky ČR, zdraví, rodina, hospic, děti, Vysočina, Kraj Vysočina, Petr Hladík, okres Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domácí hospic Vysočina získal necelých 5 milionů na paliativní péči o děti a jejich rodiny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.