Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zastřešení kostela sv. Jakuba bude během srpna dokončené, opravený krov bude přístupný od jara

V Jihlavě tento měsíc skončí více než dvouleté opravy zastřešení kostela svatého Jakuba, které budou stát přibližně 30 milionů korun. Pracovníci zároveň provedli některé úpravy, které umožní pravidelné prohlídky krovu. Pro veřejnost by měl být tento půdní prostor včetně věže kostela otevřený od dubna příštího roku.

Do věže před opravami lidé chodili, ale do krovu kostela se nedostali. Zpřístupnění krovu je jednou z podmínek poskytnutí evropské dotace na právě dokončované opravy. „Navíc si to skutečně zaslouží, protože to je jedinečný gotický krov,“ uvedl Norbert Dostál z Královské kanonie premonstrátů na Strahově, jež kostel spravuje.

Převážná část krovu kostela svatého Jakuba pochází z roku 1539. Poškodila ho hniloba i některé dřívější zásahy. Opravy zajišťovala firma Báča. Kromě tesařských prací vyměnili řemeslníci krytinu na střeše kostela. Kolaudace stavby by měla být v říjnu.

Kostel zasvěcený patronu horníků svatému Jakubovi byl vysvěcený v roce 1257. Patří mezi národní kulturní památky. Ještě bude potřebovat další investice, i proto, aby mohl znovu zvonit sedmitunový zvon Zuzana v jeho věži. Zvon sám o sobě je podle Dostála v pořádku. Restaurovat je potřeba zvonovou stolici a zajistit statiku věže, v níž jsou po obvodu praskliny.

K těmto opravám, které podle předběžných odhadů budou stát asi 15 milionů korun, bude mít kanonie hotový projekt do konce roku. Pak se na ně bude pokoušet najít dotační titul. Opravit je také ještě třeba zábradlí na ochozu věže. V příštím roce se tak turisté budou moci na Jihlavu dívat jen z věžních oken. Prohlídky krovu by se měly konat od dubna do října.

 

Foto turistik.cz | Zdroj ČTK

Štítky kostel sv. Jakuba, památky, Jihlava, kostel, krov, oprava, Strahov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastřešení kostela sv. Jakuba bude během srpna dokončené, opravený krov bude přístupný od jara | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.