Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Finále ankety Strom roku se účastní i dva krasavci z Vysočiny

Do letošního finále ankety Strom roku vysílá Kraj Vysočina hned dva zástupce. Do závěrečné dvanáctičlenné nominace se dostal Žižkův dub na Třebíčsku a Chudobínská borovice na Žďársku. O vítězi osmnáctého ročníku rozhoduje online hlasování, které má uzávěrku 25. září.

Žižkův dub se nachází v zámeckém areálu v Náměšti nad Oslavou, kde stráží silnici vedoucí na zámek. Na začátku 15. století zde stál gotický hrad, který se podle pověsti pokoušeli dobýt husité možná se samotným Janem Žižkou. Slavný český vojevůdce prý pod dubem přespal nebo si k němu přivázal koně.

Chudobínská borovice roste na skalnatém výběžku Vírské přehrady. Své jméno nese po zatopené obci Chudobín, která byla obětována ve prospěch výstavby vodní nádrže. Borovice je nejen významným orientačním bodem, ale i působivým důkazem vysoké odolnosti vůči rozmarům klimatu i působení člověka.

Anketu Strom roku pořádá již od roku 2002 nadace Partnerství. Jejím cílem je představit veřejnosti zajímavé stromy s jejich příběhy a podpořit aktivní lidí v péči o stromy v jejich okolí. Anketa začíná s příchodem jara – 21. března a do 30. dubna jsou přijímány návrhy stromů, ze kterých odborná porota vybírá 12 finalistů.

O vítězi se rozhoduje od 17. června až do 25. září prostřednictvím on-line hlasování na stránkách www.stromroku.cz. Vyhlášení výsledků se koná začátkem října roku 2019. Vítězný Strom roku vyhrává poukaz na arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a postupuje do mezinárodní soutěže Evropský strom roku.

Foto zamek-namest.cz | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Strom roku, anketa, Kraj Vysočina, dub, strom, okres Žďár nad Sázavou, okres Třebíč, Jan Žižka z Trocnova, Náměšť nad Oslavou, Chudobín

Finále ankety Strom roku se účastní i dva krasavci z Vysočiny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.