Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kronospanu za případnou černou stavbu hrozí milionová pokuta. Radnice žádá o vysvětlení

Jak jsme vás již informovali, v areálu jihlavského Kronospanu probíhají stavební práce bez potřebných povolení. Jako první na tuto skutečnost upozornila jihlavská radnice. Zřejmě takzvaně načerno se tu staví drticí linka. Projekt Kronospanu počítající s výstavbou nové linky totiž nejprve musí projít posuzováním vlivů a záměrů na životní prostředí, takzvanou velkou EIA, během níž bude mít město možnost sledovat odběr dat a řešit objektivně zjištěná hodnocení.

Případ nyní prošetřuje stavební úřad. Ten by měl potvrdit, nebo vyloučit, zda skutečně jde o takzvanou černou stavbu plánované drticí linky. Pokud se to potvrdí, pak by firma Kronospan jednala v rozporu se zákonem.

Při kontrole, konané na základě podnětu, jsme zjistili stavební činnost. V současnosti jsme ve stadiu prověřování. Pokud se prokáže, že jde o stavební práce prováděné bez povolení, hrozí stavebníkovi za porušení stavebního zákona pokuta do jednoho milionu korun. V případě černé stavby zahájí vždy stavební úřad řízení o odstranění stavby. V průběhu řízení má stavebník ze zákona možnost požádat o její dodatečné povolení. Pokud v řízení prokáže, že dodatečné povolení je možné, to znamená, že není v rozporu s platnými předpisy, stavba bude dodatečně povolena. V opačném případě nařídí stavební úřad stavbu odstranit,“ uvedl vedoucí stavebního úřadu Michal Jarco. Kronospan na základě výzvy stavebního úřadu zastavil v této oblasti veškerou činnost a vyčkává na další vývoj stavebního řízení.

PSALI JSME: Na pozemcích Kronospanu začaly práce bez povolení. Možná jde o černou stavbu linky

„Záměr Kronospanu vybudovat v areálu zařízení, které umožní snížit negativní dopady jeho výrobní činnosti na životní prostředí Jihlavy a okolí, vítáme. Jsme ale šokováni přístupem a rozhodnutím společnosti zahájit tuto stavbu bez všech potřebných povolení,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová.

Město podle primátorky vnímá toto jednání jako neseriózní. Celé vedení města považuje zahájení stavby za velmi silné narušení důvěry a dosavadního vyjednávání.

„Děláme vstřícné kroky a vrací se nám to tímto způsobem, takže budeme muset přehodnotit náš dosavadní přístup,“ dodala primátorka krajského města.

Město proto odeslalo na jihlavskou centrálu Kronospan dopis požadující vysvětlení celé situace a nyní čeká na její vyjádření.

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Kronospan, stavba, povolení, vyšetřování, stavební úřad, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kronospanu za případnou černou stavbu hrozí milionová pokuta. Radnice žádá o vysvětlení | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.