Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Tolikrát omílaná pouť na náměstí. Jak to, že letos nebude, hodnotí zastupitelé?

Na začátku dubna vedení města rozhodlo o tom, že pouť, která se na začátku léta pravidelně konala na Masarykově náměstí, budeme muset kvůli její stávající podobě oželet. Náhradní místo pro tak velkou akci se v Jihlavě nepodařilo najít. K tématu, které mimo jiné zahltilo sociální sítě, se vyjádřili i zastupitelé města v tradiční rubrice Politická korida.

Redakční dotazy:

1) Ztotožňujete se s rozhodnutím nedovolit konání pouti na Masarykově náměstí? Je její dosavadní podoba nedůstojná, jak je prezentováno?

2) Jaké prostory by dle Vás mohly být pro tento typ akcí vhodné a proč?

 

Silvie Čermáková (Žijeme Jihlavou!) 

1) Ztotožňuji se s rozhodnutím nabídnout pro konání akcí tohoto typu jiný prostor, než je centrum historického města, kam podle mého názoru nepatří. Ačkoliv se tato zábavní akce konala na jihlavském náměstí po třináct let, nejedná se o tradiční pouť spojenou s rodinným a generačním setkáváním nebo tradičním „pouťovým“ pečením, jak tomu dodnes bývá na vesnicích, jakýkoliv duchovní rozměr absentuje zcela.

2) Tato robustní zábavní akce podle mého názoru není nástrojem k oživení centra. Nijak nepřispívá ke zlepšení estetiky prostoru náměstí ani k vyššímu komfortu jeho užívání, nepomáhá k tomu, abychom mohli náměstí celoročně vnímat jako živé místo setkávání či relaxace. Chtěla bych vidět v budoucnu unikátní a krásné jihlavské náměstí jako místo s atmosférou moderního historického centra, které bude opět chloubou města.

 

Martin Hyský (ČSSD) 

1) S tímto rozhodnutím se ztotožnit nemohu. Sice se mi nemusí líbit např. příliš hlasitá hudba, ale to řešit lze. Lze do určité míry řešit i podobu, ale co je to vlastně nedůstojná, či důstojná podoba? Vysvětlí to někdo stovkám, možná tisícům dětí, které se na tradiční akci těšily? Bude nám někdo zase říkat, na co chodit můžeme a na co nesmíme?!

2) Takových prostor ve městě moc není, mělo by to být místo s větší koncentrací lidí, či aspoň s jeho potenciálem a potom samozřejmě s napojením na dostatečně kapacitní zdroj elektrické energie. Masarykovo náměstí je z tohoto pohledu takřka ideální.

 

Richard Šedivý (ANO) 

1) Pouť na Masarykově náměstí považuji za další z řady akcí, které pro své obyvatele město pořádá. Přínosy těchto akcí vidím zejména v poskytování příležitosti k sociálním kontaktům, člověk často potká staré známé, bývalé kolegy nebo spolužáky. Náměstí na pár dní ožije, navíc v době konce školního roku a rozdávání vysvědčení.

Osobně akce podobného typu příliš nevyhledávám, i když i já jsem se nechal synem přemluvit a jihlavskou pouť navštívil. Nemyslím, že je to něco, co na náměstí vyloženě nepatří nebo je dokonce nedůstojné. Podívejme se třeba na Polnou. Místní Mrkvancová pouť má dlouholetou tradici a koná se v městské památkové zóně. Zároveň však rozumím obyvatelům Jihlavy, kteří na náměstí a v jeho okolí bydlí, že jim pouť v takovémto rozsahu a této podobě vadí.

2) Řešením je buď omezit počet atrakcí a stánků na náměstí a vůbec se zamyslet nad konceptem pouti, zda je v této podobě vyhovující. Možností by také bylo přesunout celou pouť jinam. Ideálním místem mohl být pozemek ohraničený ulicí Na Dolech a S. K. Neumanna. Ten je však nyní již částečně zastavěn.

Další místo, které mne napadlo, je areál letního kina na Heulose, ačkoli dispozice tohoto prostoru neumožnuje pořádání velkých poutí. Spíše než přesouvat pouť z náměstí pryč bych však změnil koncept celé pouti, pojal ji jinak a v menším rozsahu. Uvidíme také, jaké možnosti nám v budoucnu nabídne revitalizované Masarykovo náměstí.

 

Pavel Šlechtický (KSČM) 

1) Rozhodnutí vedení města nedovolit konání pouti na Masarykově náměstí jsem se dozvěděl teprve od vás a překvapilo mě. Bez možnosti využití jiného městského prostoru k tomuto účelu je to rozhodnutí neuvážené. Osobně mně však vadila velká koncentrace technických atrakcí a jejich velký hluk i hlasitost reprodukované hudby. Vím, že právě na hluk si stěžovali zde bydlící občané.

2) Náhradní prostor pro prostorově velké atrakce by mohl být na Heulose za amfiteátrem a oploceným hřištěm a mezi stadionem, kde je velká travnatá plocha.


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení zastupitelé David Beke (ODS), Marek Hovorka (Fórum Jihlava), Martin Laštovička (KDU-ČSL) a Petr Paul (SPD) na dotaz redakce neodpověděli.  
 

Štítky politická korida, Jihlava, pouť, zastupitelstvo, Silvie Čermáková, Stanislav Kostka Neumann, Marek Hovorka, Martin Hyský, Petr Paul, ČSSD, ODS, KSČM

POLITICKÁ KORIDA: Tolikrát omílaná pouť na náměstí. Jak to, že letos nebude, hodnotí zastupitelé? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.