<

Aktuálně

Starší žena v Jihlavě upadla a zranila se. Policie hledá mladíky, kteří jí pomáhali více...

ANKETA: Na náměstí se brusle ztrácely, proto je záloha dvakrát vyšší než loni více...

VIDEO: Vánoční dům v Kostelci. Výzdobu jsme chystali tři týdny, říkají jeho autoři více...

ANKETA: Špekáček slaví 128 let, tvar zůstává, ale změnila se chuť

Autoři | Foto pixabay.com

Špekáček – uzenina, bez které si jen málokdo dokáže představit teplé letní večery u ohně. I když je jeho tvar pořád stejný, změnila se jeho chuť.

První špekáček ochutnali Pražané v roce 1891. Prodával se v pražské stromovce. Společnost na papírovém tácku mu dělal křen a rohlík a stál 8 krejcarů. Jeho složení představovalo 50 procent hovězího a 20 procent vepřového masa. Třicet procent pak tvořil na kostičky nakrájený špek. Nechybělo ani koření jako česnek, černý pepř a troška muškátového ořechu.

Nikdo nedohlížel na to, jaké složení špekáček má. Pouze se kontrolovalo množství mouky, která se do špekáčků nesměla přidávat. Po druhé světové válce se surovinové složení špekáčků změnilo – vyráběly se ze 40 procent hovězího a 30 procent vepřového masa.

S kvalitou to šlo slušně řečeno do kopru. Propad kvality zastavila až v roce 2001 takzvaná špekáčková vyhláška, která je ale vůči výrobcům celkem benevolentní. Je rok 2019 a složení špekáčků je opět jiné. Momentálně převládá maso vepřové.  

Co nejraději opékáte nebo grilujete?

 
 
 
 
 
Celkem hlasovalo20 čtenářů
 

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky špekáček, oheň, léto, složení, druhá světová válka

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.