Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dolní Cerekev bude hostit setkání odpůrců úložiště. Budou hlavně bránit pitnou vodu

Šestice starostů z Vysočiny plánuje na čtvrtek 25. dubna veřejné jednání, na kterém představí své další kroky související s nesouhlasem ohledně vybudování hlubinného úložiště radioaktivních odpadů v lokalitě Čertův Hrádek.

O zřízení úložiště v této lokalitě vážně uvažuje Správa úložiště radioaktivních odpadů (SÚRAO).

„Tato lokalita se však nachází na evropském rozvodí a je nenahraditelným zdrojem vod, jak pro okolní obce, tak i pro město Jihlava prostřednictvím vodní nádrže Hubenov. Nelze také přehlédnout, že tato lokalita zasahuje také do povodí vodárenského toku Želivka (Švihov), zásobující pitnou vodou nejen Prahu, ale i velkou část Středočeského kraje,“ uvedl Luboš Kliment, společný zástupce obcí Cejle, Dolní Cerekev, Hojkov, Milíčov, Nový Rychnov a Rohozná.

S ohledem na skutečnost, že nelze předem do budoucna s naprostou jistotou vyloučit možnou přírodní katastrofu nebo nehodu v provozu hlubinného úložiště, tak by kontaminace lokality Čertův Hrádek radioaktivními odpady mohla vést v krátkodobém časovém horizontu ke znehodnocení zdrojů pitné vody nejen pro okolní obce, ale i pro město Jihlava, hlavní město Praha a velkou část Středočeského kraje.

Podpis dohody o spolupráci 

Právě i tohoto se zmíněné obce bojí, proto na společném setkání v kulturním domě v Dolní Cerekvi podepíší dohodu o spolupráci a představí společnou strategii.

„Vody tady na Vysočině máme čím dál tím méně a teď do toho kůrovcová kalamita, ale to není nic proti nápadu navozit nejnebezpečnější radioaktivní odpad do oblasti, která vodou zásobuje dva kraje a ještě Prahu,“ zní společné vyjádření místních nespokojených starostů.

Jak dodal Zdeněk Dvořák, starosta Dolní Cerekve, k rozhořčení místních přispívá i to, že jak SÚRAO, tak Ministerstvo průmyslu a obchodu neoznačilo ochranu vodních zdrojů jako zásadní kritérium pro výběr lokality pro umístění hlubinného úložiště radioaktivních odpadů.  

Veřejné setkání se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna v kulturním domě v Dolní Cerekvi. Začátek je naplánován na 16. hodinu.

Foto www.oenergetice.cz

Štítky úložiště, jádro, odpad, Čertův hrádek, SÚRAO, Dolní Cerekev, pitná voda, Kraj Vysočina, Praha, Správa úložišť radioaktivních odpadů, Jihlava, Středočeský kraj, Hubenov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dolní Cerekev bude hostit setkání odpůrců úložiště. Budou hlavně bránit pitnou vodu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.