Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlava bude restaurovat mariánský sloup na náměstí. Dřevo z již pokácených lip poslouží upomínkovým předmětům

Jihlava nechá během letošního léta opravit mariánský sloup na historickém Masarykově náměstí. U barokní památky odborníci zjistili poškození skrytého cihlového jádra, do něhož prorostly kořeny okolních lip. Obnovu potřebuje i sochařská výzdoba.

„Je potřeba postupně zvětralé cihly, které jsou ukryté za schodištěm, nahradit,“ uvedl architekt Martin Laštovička. Ve vedení města má jako uvolněný zastupitel městskou památkovou rezervaci na starosti.. Kořeny, jež do nich zasahují, budou zkráceny. Odborníci se k památce vrátí po deseti letech. Letošní opravy budou stát přes 800 tisíc korun, náklady z větší části pokryje příspěvek ministerstva kultury.

Kácení okolních stoletých lip součástí akce není, ale město se mu nejspíš také nevyhne. „Ty lípy už moc dlouho nevydrží,“ uvedla primátorka Karolína Koubová. Dva z původních osmi stromů kolem sloupu nechalo město skácet v únoru. Dřevo využije na tvorbu upomínkových předmětů, například mincí. Původní myšlenka podle Koubové byla vytvořit z lipového dřeva sochu do veřejného prostoru. Uvedla, že podle řezbáře je ale dřevo ve špatném stavu a nic velkého z něj udělat nejde.

Mariánský, také morový, sloup byl postaven v roce 1690 jako poděkování za ochranu před morovou epidemií. Na vrcholu je kopie sochy Panny Marie Neposkvrněné (Immaculaty), její originál je v historické budově radnice. Sloup zdobí sochy svatých Františka Xaverského, Josefa, Šebestiána a Jakuba.

Foto Dalibor Mašek | Zdroj ČTK

Štítky Jihlava, mariánský sloup, náměstí, oprava, lípa, Karolína Koubová, socha, František Xaverský, Immaculata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava bude restaurovat mariánský sloup na náměstí. Dřevo z již pokácených lip poslouží upomínkovým předmětům | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.