Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jihlavě vzniká Krajské komunitní a poradenské centrum. Sloužit by mohlo během příštího léta

V bývalé školní budově na rohu třídy Legionářů a ulice Fritzova v Jihlavě vznikne Krajské komunitní a poradenské centrum. Pod jednou střechou zde budou sídlit krajské organizace Pedagogicko-psychologická poradna a Speciální pedagogické centrum Vysočina, Alzheimer poradna spadající pod Domov Ždírec nebo Intervenční centrum a pracoviště podpory náhradní rodinné péče, které v regionu zajišťuje Psychocentrum – manželská a rodinná poradna Kraje Vysočina. Na novou adresu by se organizace mohly přestěhovat už v létě příštího roku.

Kromě specializovaných místností pro odborné činnosti se počítá také s přednáškovými a výukovými místnostmi nebo menším výstavním prostorem zaměřeným na environmentální výchovu.

„Přestavba tohoto objektu byla vyvolána potřebou prostorově řešit kapacitně nevyhovující pracoviště pedagogicko-psychologické poradny, která nyní sídlí nedaleko jihlavské průmyslovky, i celkovou změnou organizační struktury poradny, kdy se před třemi lety pod společnou hlavičku jedné organizace dostala rovněž speciálně pedagogická centra věnující se žákům se speciálními vzdělávacími potřebami,“ přibližuje krajská radní pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová a dodává, že po celkové rekonstrukci budovy budou obě služby takzvaně pod jednou střechou, navíc v dobré docházkové vzdálenosti od vlakového i autobusového nádraží.

Celkové náklady rekonstrukce ve výši 50,8 milionu korun jsou financovány z prostředků EU prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu a část nákladů spolufinancuje Kraj Vysočina.

S nedostatečnou prostorovou kapacitou se dlouhodobě potýká také Intervenční centrum poskytující odbornou pomoc a podporu osobám ohroženým domácím násilím. To v současné době sídlí v pronajatých prostorách, a jak podotýká náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí Pavel Franěk, přesunem centra na třídu Legionářů odpadnou kraji náklady na placení nájemného.

Prosklený výtah ve dvoře 

Své místo na stejné adrese bude mít také oddělení podpory náhradní rodinné péče. „Zároveň jsme dlouhodobě hledali v Jihlavě místo pro služby Alzheimer poradny, která pomáhá nemocným Alzheimerovou chorobou nebo jinými typy demence, jejich rodinám, pečovatelům i široké veřejnost,“ doplnil ke vzniku nového Krajského komunitního a poradenského centra náměstek Pavel Franěk.

Stavební práce uvnitř třípodlažní budovy s jedním podzemním podlažím začaly v lednu 2019 a organizace by se do nového mohly začít stěhovat už příští rok o letních prázdninách. Kromě rozsáhlých dispozičních úprav interiéru, včetně nových izolací, vyrovnání podlah a oprav omítek, dojde i na výměnu poškozených střešních šablon, výměna oplechování nebo celkovou rekonstrukci topného systému s novými plynovými kondenzačními kotly. Vyměnit se musí rovněž přípojky vodovodu, kanalizace a plynovodu.

Viditelnou změnou vnější podoby objektu a rovněž k zajištění bezbariérovosti přispěje nový přisazený prosklený výtah umístěný ve dvoře.

Tisková zpráva | Foto Kraj Vysočina

Štítky centrum, poradenství, pomoc, výstavba, Jihlava, Kraj Vysočina, Alzheimerova choroba, Pedagogicko-psychologická poradna, Ždírec, Pavel Franěk, Evropská unie, Jana Fialová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě vzniká Krajské komunitní a poradenské centrum. Sloužit by mohlo během příštího léta | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.