Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pětitisícová Polná uvažuje o stavbě koupaliště. V rybníku Peklo se totiž kazí voda

Polná chce mít koupaliště, protože v rybnících, včetně Pekla pod zámkem, se v létě voda kazí. Řešení rekreačního koupání patří mezi hlavní priority plánu strategického rozvoje města do roku 2022, který schválilo pondělní zastupitelstvo. Novinářům to dnes řekl starosta Jindřich Skočdopole (nestraník). Vody se týkají i některé letošní investice ve městě. V březnu začne stavba vodovodu do místní části Hrbov za 25 milionů korun.

„Už ve volebních programech stran a hnutí v Polné byla priorita nějakým způsobem vyřešit koupání," uvedl starosta Jindřich Skočdopole. Letos by měli zastupitelé, které občané zvolili loni na podzim, hledat shodu v tom, kde koupaliště postavit a zda by mělo mít podobu biotopu jako v Třešti, nebo bazénu, jaký má třeba nedaleká Přibyslav.

Rybník Peklo s 15 hektary vodní plochy nechalo město v roce 2005 odbahnit, je tam i místo pro odpočinek. „První dva roky byla ta voda relativně dobrá, ale postupně se začala zhoršovat," řekl Skočdopole. Radnice podle něj hledala i možnosti zlepšení čistoty vody. Technologie, kterou město vyzkoušelo, se neosvědčila. „Na patnáctihektarovém rybníku to bylo neefektivní," uvedl starosta. Třeba platit vápnění, které dělali vodohospodáři na sinicemi zamořené Brněnské přehradě, si podle něj pětitisícová Polná nemůže dovolit.

V minulých letech město kromě Pekla zajistilo odbahnění i u menšího rybníka Bor. Do letošního prosince pracovníci dokončí čištění více než desetihektarového rybníka Kukle, v němž se podle propočtu odborníků usadilo kolem 100 tisíc metrů krychlových bahna. Na tuto investici za 27,6 milionu korun dostalo město 20,7 milionu od ministerstva zemědělství.

Stavbu vodovodu do Hrbova s 300 obyvateli zajišťuje Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko, jehož je Polná členem. „Je to nemalá akce, ale v obci není voda a to je jediný způsob, jak ji tam dotáhnout," řekl Skočdopole. Stavba skončí za rok v červnu, Státní fond životního prostředí na ni dá 16,2 milionu korun. 

Autoři | Foto Město Polná

Štítky koupaliště, koupání, voda, Polná, Peklo, rekreace, rybník, Hrbov, Státní fond životního prostředí, Třešť, Přibyslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pětitisícová Polná uvažuje o stavbě koupaliště. V rybníku Peklo se totiž kazí voda | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.