Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jak si najít práci po rodičovské dovolené? Odpověď hledali lidé v Třebíči

Přesně na tuto otázku se pokusilo během středeční konference, která se konala v Třebíči, odpovědět více než patnáct odborníků z Kraje Vysočina a dalších krajů – konkrétně Jihočeského a Jihomoravského. Připojilo se i Dolní Rakousko.

K porovnání nástrojů, které využívají jak obce, tak  neziskové organizace a instituce veřejné správy, pomohla konference, která se uskutečnila 10. října v aule  SPŠ Třebíč, hrazená z prostředků programu spolupráce Interreg V – A Rakousko – Česká republika. Kraj Vysočina jako vedoucí partner projektu MagNet využil tohoto aktuálního tématu a pozval k diskusi zástupce mateřských center, poradenských firem, organizací předškolního vzdělávání, ale i ministerstev a obcí, které byly v minulosti úspěšné při získání ocenění Obec přátelská rodině.

Návštěvníci konference slyšeli o tom, jak je důležitá rovnováha mezi pracovním a soukromým životem. Řeč byla i o informování pracovníků o přístupu k produktům sociálního zabezpečení a úprav pracovní doby s cílem zlepšit podmínky pro pracující rodiče a pečovatele tak, aby mohli skloubit své povinnosti v rodině se svou profesní dráhou.

Zrovnoprávnění postavení žen a mužů 

„V České republice jsou ženy podhodnoceny v platové politice. Ve srovnání s ostatními zeměmi EU jsme na předposledním místě. Ženy na stejných pozicích tak berou v průměru o 26% méně než muži. Za zrovnoprávnění postavení žen a mužů na trhu práce bojuje například mezinárodní organizace BPW (Bussines professional woman). Tato organizace je vlastně sítí žen, které se rozhodnou podnikat a poskytuje jim mentorské programy k usnadnění jejich cesty k finančnímu osamostatnění,“ říká za krajský odbor regionálního rozvoje Petr Holý.

Posílit práva a zlepšit podmínky pro pracující rodiče a pečovatele, ale i prarodiče, kteří žijí v jedné do domácnosti a starají se o dítě, aby mohli sladit práci s rodinnými povinnostmi, umožňují vedle zákonných úprav také služby péče o dítě. Na konferenci zazněl například ukázkový příklad z lesní školky v Telči.

Při rodičovské dovolené si lze v Rakousku přivydělat na stejné pracovní pozici do 30 hodin týdně u stejného zaměstnavatele. Na výplatu rodičovského příspěvku to nemá vliv. Výhoda je, že zaměstnanec zůstává i nadále v kontaktu se zaměstnavatelem a udržuje si znalosti v oboru.

„Z příspěvků na konferenci vznikne sborník, který bude zájemcům k dispozici na stránkách Zdravého Kraje Vysočina,“ doplnit závěrem Holý.

Foto pixabay.com | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky konference, zaměstnání, rodičovská dovolená, Třebíč, Kraj Vysočina, Dolní Rakousy, Jihočeský kraj, Rakousko, Česko, Evropská unie, Petr Holý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak si najít práci po rodičovské dovolené? Odpověď hledali lidé v Třebíči | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.