Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Letošní léto bylo historicky nejteplejším od počátku měření v Česku

Letošní léto bylo společně s létem 2003 nejteplejší od roku 1961, odkdy začali meteorologové na českém území sledovat měsíční průměry teplot. V pražském Klementinu zaznamenali dokonce nejteplejší léto za téměř 250 let. Průměrná teplota vzduchu za červen, červenec a srpen tohoto roku dosáhla 19,3 stupně Celsia. Vyplývá to z informací, které na svém informačním webu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Průměrná teplota o 2° nad normálem

Meteorologické léto trvá od začátku června do konce srpna. "Průměrná teplota letních měsíců červen až srpen 2018 na území ČR byla 19,3 stupně Celsia, což je o 2,3 stupně více než normál 1981-2010. Letošní léto se tak spolu s létem roku 2003 stává nejteplejším v období od roku 1961, a překonalo tak mimořádně teplé léto 2015 s průměrnou teplotou 19,2 stupně Celsia," uvedli meteorologové.

Nejteplejší léto od roku 1775

Také v nejstarší tuzemské stanici v pražském Klementinu, kde se počasí sleduje nepřetržitě od roku 1775, byly uplynulé letní měsíce nejteplejší v historii. Průměrná teplota 22,7 stupně Celsia byla nejvyšší za uplynulých 244 let. Dosud bylo v Klementinu nejteplejší léto 2003 s průměrnou teplotou 22,4 stupně.

Extrémní množství tropických dní

Letošní horké léto je spojeno s vlnou tropických dní, během nichž teplota vystoupá na 30 a více stupňů Celsia. První tropický den byl letos zaznamenán už 3. května na několika stanicích na Ostravsku. Na víc než 40 stanicích Českého hydrometeorologického ústavu zažili tento rok nejméně 30 tropických dní. Nejvíc jich napočítali na stanici Doksany na Litoměřicku, zatím jich bylo 48. Ve stanici Brno-Žabovřesky měli dosud 42 tropických dní a ve Strážnici 41. Na mnoha místech si budou moci k této statistice připočítat i dnešek, kdy rtuť teploměru znovu stoupá nad třicítku.

„Pro většinu stanic však zůstává rokem s nejvyšším počtem tropických dní rok 2015, v menší míře potom roky 2003 a 1994," uvedli meteorologové. Rekord v počtu tropických dní byl letos překonán pouze na 12 stanicích ČHMÚ, které měří alespoň 25 let.

Loni v září, které meteorologové už počítají do podzimu, se nevyskytl ani jeden tropický den, a takových roků bylo od roku 1961 přes třicet. Nejvíce zářijových tropických dnů naměřili v roce 1961 a 2016, a to devět, informovali na webumeteorologové.

Rekordy padly na šestině stanic, nejtepleji bylo v Ústí nad Labem

Na 24 místech v Česku naměřili teplotní rekordy pro dnešní den. Je to asi šestina z meteorologických stanic, které jsou v provozu 30 a více let. Nejtepleji bylo v Ústí nad Labem, kde dnešní maximum 32,7 stupně Celsia přepsalo dva roky starý rekord 31,3 stupně.

"Nejtepleji bylo v Ústeckém a Středočeském kraji," uvedla Milada Křížová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Rekord jednu desetinu nad 32 stupni Celsia zaznamenal středočeský Brandýs nad Labem, 31,4 stupně naměřili v Průhonicích u Prahy. Také tato dvě nová maxima pro dnešní den překonala dosavadní hodnoty z roku 2016.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky léto, teploty, rekord, sucho, meteorologie, Český hydrometeorologický ústav, stupeň Celsia, tropický den, Česko, Klementinum, Ústí nad Labem, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní léto bylo historicky nejteplejším od počátku měření v Česku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.