Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Společnost PSJ podala návrh na insolvenci, nesehnala strategického finančního partnera

Stavební společnost PSJ se sídlem v Jihlavě podala sama na sebe návrh na insolvenci. Představenstvo ho předložilo v pondělí Krajskému soudu v Brně v reakci na nezdařený záměr vstupu nového investora, který by společnost finančně stabilizoval.

Firma to uvedla v dnešním tiskovém prohlášení. Po nezajištění vstupu finančního partnera, který by umožnil její finanční stabilizaci po ztrátách utrpěných na zakázkách v tuzemsku i v zahraničí, představenstvo společnosti splnilo svou zákonnou povinnost a učinilo návrh soudu.

PSJ vznikla v roce 1990 a se svým holdingovým uskupením firem se postupně zařadila k největším stavebním skupinám ve střední Evropě. Celkové konsolidované výnosy skupiny PSJ Holding za rok 2017 byly podle údajů firmy 7,1 miliardy Kč. Holdingové uskupení PSJ pokrývá široké spektrum pozemního stavitelství, developmentu, exportních aktivit, vybraných stavebních řemesel a dodávek technologických celků.

PSJ, a.s., která se zabývá generálními dodávkami staveb, podle údajů v insolvenčním rejstříku zaměstnává 268 lidí. Firma soudu sdělila, že je v druhotné platební neschopnosti. Eviduje 1501 věřitelů s celkovými závazky 1,768 miliardy korun. Loňský obrat společnosti byl 3,987 miliardy Kč, hodnotu veškerého majetku vyčíslila na dvě miliardy. Jejím jediným akcionářem je PSJ Holding se sídlem v Amsterodamu.

Mezi ztrátové zakázky PSJ v Rusku podle údajů v insolvenčním rejstříku patřily stavby multifunkčního centra v Nižném Novgorodu a závodu na dřevotřískové desky v Ufě. Tíživou finanční situaci PSJ dál zkomplikovaly dvě pražské zakázky - stavba výškového bytového domu V Tower a administrativní budovy Main Point Pankrác. Podle vyjádření firmy pro soud se u nich mimo jiné projevil nedostatek kvalifikovaných pracovníků ve stavebnictví, což vedlo i ke zvýšení subdodavatelských cen.

V insolvenčním řízení jsou i další dvě firmy z koncernu. U SCF Servis zaměřené na správu nemovitostí soud letos v srpnu povolil reorganizaci. U stavební D.I.S. prohlásil vloni konkurz. Holding 29. srpna informoval o prodeji firmy Alpine Bau CZ společnosti PORR. V tiskové zprávě skupina tehdy uvedla, že jde o obchod přibližně za 12 milionů eur (v přepočtu asi za 308 milionů korun), který ale ještě podléhá schválení regulátora.

PSJ, a.s., se dostala do insolvenčního řízení už 30. srpna. První návrh na ni podal člověk z Ukrajiny, který tvrdil, že mu PSJ dluží 200 tisíc Kč. Firma na dotaz novinářů tehdy jeho pohledávku popřela. Ukrajinec krátce nato návrh stáhl a soud 3. září zveřejnil usnesení o zastavení insolvenčního řízení. Ozývat se však začali další věřitelé.

  

 

Foto psj.cz | Zdroj ČTK, PSJ

Štítky PSJ, insolvence, PSJ, a.s., Krajský soud v Brně, Jihlava, střední Evropa, Porr, Main Point Pankrác, ALPINE Bau CZ, Rusko, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společnost PSJ podala návrh na insolvenci, nesehnala strategického finančního partnera | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.