Aktuálně

VIDEO: Pracuje se i v dešti. Co se teď děje v uzavřeném Jihlavském tunelu? více...

Na Březinkách, u soudu, na dopravním hřišti. Kde všude lidem v Jihlavě chybí lavičky? více...

Kulturní tipy: Festivaly budou na Čeřínku a v Lukách, Marek Ztracený v Jihlavě více...

Řidič v Brtnici vjel do protisměru. Následně narazil do lampy a do domu více...

Policisté dál kontrolují kamiony, dvakrát už padla kauce dvě stě tisíc korun více...

Policie zastavila cizince kvůli rychlé jízdě. Měl přes jedno promile alkoholu více...

Nejlevnější obědy jsou na Vysočině. Za poslední 2 roky však podražily o 10 Kč

Tisková zpráva | Foto slevomat.cz

Obědy na Vysočině se i přes značné zvyšování cen drží dlouhodobě na „chvostu“ a jsou nejlevnější v republice. Lidé na Vysočině letos na začátku roku na obědech oproti minulým letům nijak nešetřili, průměrně zaplatí 104 Kč, což je o 10 Kč více než před dvěma lety.

V pracovním týdnu obědy meziročně zdražily o 5 korun. Pořád se však oproti zbytku republiky obědvá právě v tomto kraji nejlevněji. Vyplývá to z Ticket Restaurant® Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 110 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,2 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

Obědy na Vysočině se i přes značné zvyšování cen drží dlouhodobě na „chvostu“ a jsou nejlevnější v republice. Jen o něco málo dráže se nají lidé v Olomouci, naopak nejvíce se platí za oběd v Praze (129 Kč), v Brně (121 Kč) a v Českých Budějovicích (115 Kč).

Útraty přitom neženou směrem vzhůru jen ceny jídel v restauracích. Ty byly určující v loňském roce, kdy restaurace zdražovaly v reakci na sérii legislativních opatření (EET, kontrolní hlášení k DPH, částečně zákaz kouření). „Nyní hraje nejdůležitější roli rostoucí kupní síla lidí a ochota si připlatit za kvalitu. Stále častěji v restauracích jíme kvalitnější jídla z lepších surovin, dopřáváme si dražší nápoje nebo volíme k jídlu dva chody. V reakci na růst mezd a životní úrovně si zkrátka i u oběda chceme dopřát to nejlepší. Naše chování se tak výrazně mění, už nejsme zdaleka ten národ, který je zvyklý na jídle co nejvíce ušetřit,“ říká Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant® Card.   

Jeho slova potvrzují i statistická data – zatímco meziroční míra inflace činí 2,6 procenta, útraty v restauracích se za stejnou dobu zvýšily o 6,2 procentního bodu (červen 2018 versus 2017). „Útraty za obědy po předchozím útlumu výrazně rostou od závěru loňského roku, největší dynamiku jsme pak zaznamenali v prvním letošním čtvrtletí. Poměrně rychlý růst pokračuje i nyní, byť s ohledem na vliv zlevnění sezónních surovin k přípravě jídel došlo v červnu k mírnému zpomalení,“ doplňuje Brych.

Nicméně očekává další růst útrat opět na podzim. „S ohledem na současnou inflaci, obecný růst mezd, deklarovaný zájem zvyšovat příspěvek na stravné i ochotu k utrácení čekáme, že útraty nadále porostou,“ konstatuje. 

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Kraj Vysočina, restaurace, jídlo, Edenred, Praha, Olomouc, Brno, České Budějovice

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.