Obědy na Vysočině se i přes značné zvyšování cen drží dlouhodobě na „chvostu“ a jsou nejlevnější v republice. Lidé na Vysočině letos na začátku roku na obědech oproti minulým letům nijak nešetřili, průměrně zaplatí 104 Kč, což je o 10 Kč více než před dvěma lety.
V pracovním týdnu obědy meziročně zdražily o 5 korun. Pořád se však oproti zbytku republiky obědvá právě v tomto kraji nejlevněji. Vyplývá to z Ticket Restaurant® Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 110 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,2 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.
Obědy na Vysočině se i přes značné zvyšování cen drží dlouhodobě na „chvostu“ a jsou nejlevnější v republice. Jen o něco málo dráže se nají lidé v Olomouci, naopak nejvíce se platí za oběd v Praze (129 Kč), v Brně (121 Kč) a v Českých Budějovicích (115 Kč).
Útraty přitom neženou směrem vzhůru jen ceny jídel v restauracích. Ty byly určující v loňském roce, kdy restaurace zdražovaly v reakci na sérii legislativních opatření (EET, kontrolní hlášení k DPH, částečně zákaz kouření). „Nyní hraje nejdůležitější roli rostoucí kupní síla lidí a ochota si připlatit za kvalitu. Stále častěji v restauracích jíme kvalitnější jídla z lepších surovin, dopřáváme si dražší nápoje nebo volíme k jídlu dva chody. V reakci na růst mezd a životní úrovně si zkrátka i u oběda chceme dopřát to nejlepší. Naše chování se tak výrazně mění, už nejsme zdaleka ten národ, který je zvyklý na jídle co nejvíce ušetřit,“ říká Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant® Card.
Jeho slova potvrzují i statistická data – zatímco meziroční míra inflace činí 2,6 procenta, útraty v restauracích se za stejnou dobu zvýšily o 6,2 procentního bodu (červen 2018 versus 2017). „Útraty za obědy po předchozím útlumu výrazně rostou od závěru loňského roku, největší dynamiku jsme pak zaznamenali v prvním letošním čtvrtletí. Poměrně rychlý růst pokračuje i nyní, byť s ohledem na vliv zlevnění sezónních surovin k přípravě jídel došlo v červnu k mírnému zpomalení,“ doplňuje Brych.
Nicméně očekává další růst útrat opět na podzim. „S ohledem na současnou inflaci, obecný růst mezd, deklarovaný zájem zvyšovat příspěvek na stravné i ochotu k utrácení čekáme, že útraty nadále porostou,“ konstatuje.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.