Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

O kempy na Vysočině je zájem, o koupaliště pokulhává. Zoo Jihlava stále nadprůměrná

Návštěvnost kempů na Vysočině zčásti ovlivňuje kvalita vody v blízkých rybnících. Kde platí zákaz koupání, je jejich obsazenost menší. Přesto většina provozovatelů hodnotí prozatím letní sezonu jako dobrou. Srovnatelná oproti loňsku je i návštěvnost památek. Nadprůměrné počty lidí přišly do jihlavské zoologické zahrady. Jen některá koupaliště zaznamenala oproti loňsku výrazný pokles zájmu návštěvníků.

Podle Miroslavy Bendové, která spravuje městské koupaliště v Moravských Budějovicích na Třebíčsku, je letošní sezona jednou z nejhorších. „Prozatím máme asi 7500 návštěvníků. V předchozích letech to bylo i 15.000 lidí,“ řekla Bendová. Provoz koupaliště zahajuje vždy 1. června. Průměrná denní návštěvnost je asi 200 lidí, zatímco v loňském roce to bylo i 800 lidí. Třicet let staré koupaliště má oficiálně kapacitu přes 3000 návštěvníků, podle Bendové je ale optimální poloviční naplnění. To ale bylo naposledy v létě 2015, kdy byla opravdová horka, řekla Bendová.

Jihlavský akvapark Vodní ráj otevřel letos poslední víkend v květnu. „Loni jsme měli k tomuto datu 17 085 návštěvníků, letos je to 15 842,“ řekl ve čtvrtek mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. Zdůraznil ale, že v letošním roce museli oproti loňsku v červnu na 11 dní úplně zavřít. „Pro aktuální pokles návštěvnosti byl červen rozhodující. Obecně ale platí, že návštěvnost je podprůměrná, pokud teď nebudou panovat tropy a nebude chodit alespoň 2000 lidí denně, těžko si vyděláme na provoz,“ řekl Málek. Kapacita venkovní části areálu je 2400 lidí a denní provozní náklady jdou podle Málka do desetitisíců.

Zoologickou zahradu v Jihlavě navštívilo do 26. července 64 tisíc lidí. Za celý loňský červenec přišlo 74 tisíc návštěvníků. „Odhaduji, že teď to bude do konce měsíce stejné nebo mírně vyšší číslo,“ řekl mluvčí Martin Maláč. Návštěvnosti podle něho pomohl prodloužený víkend díky dvou státním svátkům na začátku července i velké množství mláďat, která jsou v zoo k vidění. „Celková letošní návštěvnost od začátku roku do 26. července činí 213 600 návštěvníků, což je asi o 23 tisíc více než za stejné období v loňském roce,“ řekl Maláč.

Camp Velkopařezitý u Řásné na Jihlavsku s 41 chatkami je podle jeho provozovatele Eduarda Jakhwerta plně obsazen. „Jezdí k nám lidé, kteří už okolí znají. Jejich zájem je dokonce větší než loni,“ řekl Jakhwert. Zařízení podle něho vyhledávají především rodiny s dětmi. Rekreovat se mohou u rybníku Velký Pařezitý, jehož voda si podle hygieniků stále drží nejlepší kvalitu.

Opačnou je situace v Autokempu Sykovec na Žďársku u stejnojmenného rybníku. Hygienici jeho vodu označili za nebezpečnou ke koupání už na začátku června a zákaz koupání stále platí. Úbytek lidí je podle provozovatelky Vlasty Petrové asi dvacetiprocentní. „Někdo kvůli špatné vodě pobyt zrušil. Obávali se, že by malé děti neudrželi od vody,“ řekla Petrová. Ti, kteří přijedou, využívají koupací plochy v širším okolí.

Foto holidayinfo.cz | Zdroj ČTK

Štítky kempy, koupaliště, Zoo Jihlava, návštěvnost, Kraj Vysočina, Zoologická zahrada Jihlava, rybník, koupání, Martin Málek, okres Třebíč, Moravské Budějovice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O kempy na Vysočině je zájem, o koupaliště pokulhává. Zoo Jihlava stále nadprůměrná | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.