Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vyhodnocení zimní údržby komunikací v Jihlavě: Komplikací byly několikadenní silné mrazy

Služby města Jihlavy (SMJ) zajišťovaly zimní údržbou sjízdnost a schůdnost místních komunikací. Údržba probíhala na silnicích a chodnících ve vlastnictví města Jihlavy, a to podle pořadí důležitosti. Městský operační plán stanovil zimní úklid na období od 1. listopadu 2017 do 31. března 2018. SMJ udržovaly na 400 kilometrů místních komunikací.

Technologie posypu se řídila metodickým návodem k zabezpečení sjízdnosti místních komunikací v zimním období. Schody, přechody pro chodce a veřejné cesty, které nešlo ošetřit strojně, se posypávaly ručně. Na vytipovaná místa se umístilo 130 kusů plastových kontejnerů s posypovým materiálem.

Na zimní údržbu bylo operativně připraveno nastoupit do práce až 30 pracovníků.

Zimní období, které nedávno skončilo, bylo podobné jako minulý rok, protože opět panovalo opravdu zimní počasí. To přineslo i svá specifika. Zimní údržba začala už v říjnu a zima trvala až do konce března. Nejvíce  materiálu se vysypalo v prosinci a také v lednu.

Náročné bylo i větší množství spadaného sněhu během několika hodin a také velmi silné mrazy. Tyto extrémní výkyvy počasí byly na udržení několika stovek kilometrů silnic a chodníků velmi složité.

„Mnohdy náš dispečink zimní údržby, který fungoval nepřetržitě 24 hodin denně, musel povolávat pracovníky již na třetí hodinu ranní do práce. Jedině tak bylo možné udržet páteřní komunikace ve městě sjízdné. Při zimní údržbě se spotřebovalo 885 tun soli, 432 tun drti, 287 tun písku a 112 200 litrů solanky.   Celkem stála zimní údržba místních komunikací 7 835 011 korun bez DPH,“ doplňuje Martin Málek, mluvčí SMJ.

 

Tisková zpráva

Štítky zima, údržba, sůl, silnice, mrazy, sníh, Jihlava, Martin Málek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhodnocení zimní údržby komunikací v Jihlavě: Komplikací byly několikadenní silné mrazy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.