Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Kulturní tipy: Předvánoční víkend ve znamení adventních koncertů

Je čtvrtek a opět vám přinášíme várku zajímavých kulturních tipů, kterými si můžete zpříjemnit předvánoční čas. Dominují adventní koncerty, ale nejen těmi živ je kulturní člověk na Vysočině. Prohlédněte si nejzajímavější akce v přehledném zpracování.

Horácké divadlo v Jihlavě

Horácké divadlo nezůstane se svým programem pozadu. V pátek 18. prosince již od 9:45 hraje shakespearovskou klasiku Romeo a Julie, toto představení je ale už zadané. Zavděkem divadelník vezme pátečním Vánočním punčem v 17 a 19 hodin  a v sobotu 19. prosince v 19 hodin improvizací nabitými Splašenými nůžkami, které měly premiéru během minulého týdne. Za zmínku jistě stojí i páteční stand up vystoupení od 21 hodin v podání Lukáše Kundery.

Janek Ledecký ve Velkém Meziříčí

Dnes už legenda české popu vystoupí v rámci svého vánoní turné v pátek 18. prosince v 19:30 i na Vysočině. Jeho fanoušci se něj mohou těšít v Jupiter Clubu ve Velkém Meziříčí, kde ho doprovodí Nostitz Quartet. První polovina koncertu slouží jako představení alba Na konci duhy, nejznámější hity a koledy přijdou na řadu ve druhé půli koncertu.

Cordial string Quartet v Třebíči

Na tradičním adventním koncertě vystoupí smyčcový Cordial string Quartet - Jakub Lojda (housle), Adam Caha (housle), Anna Lojdová (violoncello), Eva Tučková (viola) - pocházející přímo z Třebíče, momentálně studující brněnské konzervatoře JAMU a AMU. Kromě světových autorů zazní také česká hudba. V Zadní synogoze začíná tento koncert v neděli 20. prosince v 17 hodin.

Dva koncerty v Soulu

Soul se svým programem nezaostává. V pátek se v něm od 21 hodin koná akce s názvem Advent apple plex, kam pozvání přijala hvězda české scény Ladida a Lucas Hulan, stálice taneční hudby. Dále již tradičně zahrají Patrick a Roman Sheema z uskupení Elektrio. Vstupenka stojí 100,-. V sobotu na ně naváže od 20 hodin Mejdan klaunů vol. III, kde se oslaví Charlie ho třetí narozeniny. Zazní veškeré doposud hotové skladby a zajímavé hosty z Konzervatoře Jaroslava Ježka, vrcholem budou pražští eSeNCe a českobudějičtí Lex Barker. Vstupné je stanoveno na 120,-.

Živý betlém v Telči

Po oba víkendové dny bude navázáno na každoroční tradici živého betlému v Telči. V sobotu 19. prosince v 17:00 a 18:15 a v neděli 20. prosince ve 14:00 a 15:00 je na programu komponovaný pořad vycházející z biblického příběhu o narození Ježíška sestavený ze staročeských lidových koled, říkadel a tanců.

Vánoce s Dádou v Třebíči

Dáda Patrasová si pro děti připravila zbrusu nový vánoční pořad, ve kterém nebude nouze o zábavné soutěže, hry, písničky a povídání. Na závěr si děti budou moci společně s Dádou zazpívat nejznámější vánoční koledy. Program začíná v neděli 20. prosince v 15:00 v divadle Pasáž. Vstupné se pohybuje od 100,- do 180,- Kč.

Workshop swingových tanců a tančírna

Velmi zajímavý program si pro všechny tanečníky a milovníky první poloviny 20. století připravil Dělnický dům v Jihlavě. Koná se totiž tančírna s kapelami Bee Band a Alva Quartet, večer začíná v sobotu 19. prosince ve 20 hodin. Potěšíte, pokud přijdete ve stylovém oblečení 20. - 50. let. Na vstupenku si připravte 100,- Kč. Tančit se ale bude už během sobotního dne v Domě dětí a mládeže, a to v rámci workshopu pod vedením lektorů z taneční skupiny RugCutters, kteří naučí tamce lindy hop a charleston jak začátečníky (10 - 12 hodin, 250,- na osobu samostatně, 200,- Kč v páru), tak pokročilé (14 - 17 hodin, 350,- na osobu samostatně, 300,- Kč v páru).

Vánoční trhy a jarmarky

Na spoustě místech můžete i přes víkend navštívit jarmarky. Například v Jihlavě v prostorách obchodního centra na Březinkách je v sobotu 19. prosince od 9 hodin Staročeský jarmark, na Masarykově náměstí pokračují trhy o zlaté neděli od 15 hodin bohatým kulturním programem. Neopomeňte i návštěvu třebíčského náměstí s vánočními trhy, ledovou plochou a mnoha kulturními možnostmi. V pátek 18. prosince od 17:30 začíná program i na náměstí v Havlíčkově Brodě.  

Vánoční koncerty

Jak již k vánočnímu času patří, rozhodně nebude nouze o adventní koncerty. Třeba si vyberete z naší nabídky:

Jihlava: 
IV. charitativní koncert - 19. prosince, 19:00, Kostel Nanebevzetí Panny Marie.
Vánoční koncert Filharmonie Gustava Mahlera - 20. prosince, 19:00, Dům kultury a odborů.
Charitativní adventní koncert České Vánoce - 20. prosince, 18:00, Oblastní galerie Vysočiny. 

Dolní Cerekev:
Adventní koncert - 20. prosince, 16:00, kostel sv. Máří Magdalény.

Stonařov:
Adventní koncert - 20. prosince, 16:00, kostel sv. Václava.

Brtnice:
1. benefiční koncert - 20. prosince, 16:00, kostel sv. Jakuba. 

Třebíč: 
Vánoční koncert - 20. prosince, 16:00, Adventní dům.

Pelhřimov:
Vánoční koncert Záboje - 19. prosince, 16:00 a 19:30, kostel sv. Víta a 20. prosince, 19 hodin, kostel sv. Bartoloměje.

Pacov:
Vánoční koncert pěveckého sboru Sluníčko - 18. prosince, 17:00, kino Pacov.
Vánoční koncert trubačů OMS Tábor - 20. prosince, 17:00, zámecké nádvoří.

Havlíčkův Brod:
Benefiční koncert Jakuba Pustiny - 18. prosince, 19:00, kostel sv. Rodiny
Vánoční koncert La Via - 19. prosince, 19:00, kavárna U Notáře.
Vánoční koncert legend - 19. prosince, 21:00, klub Oko.
Adventní koncert pěveckého sboru Limbora - 20. prosince, 16:00, Husův sbor.

Lipnice nad Sázavou:
Adventní zpěvy kapely Ludus Musicus - 19. prosince, 16:00, hradní galerie hradu Lipnice.

Náměšť nad Oslavou:
Adventní koncert Coruscante - 20. prosince, 16:00, kostel sv. Jana Křtitele.

Herálec:
Adventní koncert pěveckého sboru Střední zdravotnické školy Havlíčkův Brod - 19. prosince, 18:00, kostel sv. Bartoloměje.

Foto www.motofocus.cz

Štítky koncert, kostel, divadlo, Kraj Vysočina, Jihlava, Dagmar Patrasová, Třebíč, Havlíčkův Brod, Janek Ledecký, Velké Meziříčí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kulturní tipy: Předvánoční víkend ve znamení adventních koncertů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.