Počasí dnes21 °C, zítra13 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

V jihlavské zoo byl dnes otevřen tropický pavilon. Jeho stavba vyšla na 43,5 milionů korun

Jihlavská zoologická zahrada má ode dneška otevřený nový tropický pavilon, který stál 43,5 milionu korun bez DPH. Jedná se o poslední stavbu velkého projektu modernizace zahrady za 130 milionů korun nazvaného Zoo pěti kontinentů.

Problémy budou s vyplácením dotací. Evropská unie na projekt městu přispěla 84 milionů korun, výsledná částka ale může být nižší kvůli změně technologie použité při stavbě a nepřesnostem v dokumentaci. Stavba atypického tvaru, pokrytá měděným plechem, která zvenku připomíná obřího plaza, byla dokončena v červenci. Žít v ní bude na sto druhů zvířat, hlavně plazů.

Jihlavskou zoologickou zahradu spravuje magistrát, podle primátora Rudolfa Chloupka jde o nejatraktivnější část zrekonstruované zoo. „Nebývalá stavba nabídne současnou nejmodernější prezentaci exotických zvířat v opravdu exkluzivních kulisách. V sedmdesáti teráriích se představí desítky, v jihlavské zoo dosud neviděných, zvířat,” nalákal primátor Chloupek.

Do zoo tak nově přibudou krokodýli siamští, anakondy a pásovci kulovití. Vrátí se i zvířata ze starého tropického pavilonu, která byla po dobu výstavby přechodně v jiných zoo. Na nové, lepší podmínky si jistě brzy zvykne nejstarší obyvatel zoo, krokodýl Rocco, který teď obývá prostorné terárium s velkým bazénem i pohodlím na souši.

Nejdelší varan na světě

Pavilonem se časem začnou volně pohybovat malé opičky. Ve větvích pod vysokým stropem prosvětleného pavilonu budou létat ptáci a motýli. Novinkou budou anakondy velké či zástupci nových druhů varanů včetně toho nejdelšího na světě.

Atmosféru tropického pralesa navozuje i vrak havarovaného letadla, který už obydleli bazilišci. „K tomu chatrč lidojeda, pavilonem protéká řeka, pavilon si lze prohlédnou i z visuté lávky. Jsou zde i vodopády,” popsal Martin Maláč, tiskový mluvčí jihlavské zoologické zahrady.

Projekt výstavby šesti nových pavilonů s názvem ZOO pěti kontinentů byl zahájen v listopadu 2011. Na nevyužitých pozemcích zoo vznikly výběhy a pavilon pro žirafy, expozice afrických primátů, expozice hyen a expozice Austrálie. V centrální části zahrady je nový asijský pavilon.

Město na stavbu získalo z evropských fondů dotaci 84 milionů korun, definitivní částka však ještě může být upravena. Může přijít o 4,8 milionu korun za to, že v dokumentaci nebylo přesně popsáno, jak měřit velikost ok na pletivu výběhu. Město se proti tomu odvolalo a čeká na rozhodnutí ministerstva financí.

Další problém se týkal právě dokončeného tropického pavilonu, u něhož stavbaři změnili technologii zateplení střechy. Městu hrozilo, že kvůli tomu přijde o 25 milionů korun dotací. Podle jihlavského magistrátu bude srážka nakonec nižší. Tuto částku bude město vymáhat po dodavateli stavby.

Foto www.jihlavskadrbna.cz | Zdroj ČTK

Štítky pavilon, zoologická zahrada, projekt, Rudolf Chloupek, Evropská unie, Austrálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihlavské zoo byl dnes otevřen tropický pavilon. Jeho stavba vyšla na 43,5 milionů korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.