Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Ukládání trámu na opravovanou věž sv. Ducha v Telči zdržela mlha. Pomáhal vrtulník

Ukládání 16 metrů dlouhého trámu na opravovanou střechu věže svatého Ducha v Telči ve čtvrtek 28. září pozdržela mlha, kvůli níž nemohl hned ráno přiletět vrtulník. Počasí se pak ale zlepšilo a trám vážící kolem 300 kilogramů se podařilo dostat vzduchem na věž u historického Zachariášova náměstí asi hodinu před polednem.

Pracovníci teď budou moci dokončit zakrytí střechy a začít s pokrýváním, řekl ČTK Jiří Salus z městského odboru rozvoje. Střecha bude překryta měděným plechem, práce skončí do poloviny listopadu.

„Dopadlo to, jak nejlíp mohlo,“ řekl Salus k dnešní mimořádné akci.  Zbývající díly střechy se pracovníkům podařilo dostat na 49 metrů vysokou věž pomocí stavebního výtahu. Vrtulník tam včera přepravil jednu z osmi krokví, která byla nejdelší měněnou částí krovu; zbývající krokve byly v pořádku. „Měli jsme z toho ráno trochu strach. Kvůli počasí i kvůli tomu přístupu, protože nahoře se museli trefit do díry asi metr na metr,“ uvedl Salus.

Vrtulník přiletěl z Hradce Králové kolem 9:30, o půl druhé hodiny později, než se plánovalo. Připevňování trámu na lano pod vrtulníkem se odehrávalo na bývalém zimním stadionu. Se zátěží měřící včetně lana 30 metrů, pak vrtulník uletěl stovky metrů.

„Počasí šlo, vítr trochu pofukoval,“ zhodnotil podmínky pilot Kamil Kolísek. Chválil celý pracovní tým. „Největší práci odvádějí chlapi na věži, kteří to chytají, a navaděč. Musí umět správně mluvit, abych reagoval včas,“ řekl novinářům. Podotkl, že sám z vrtulníku na střechu věže neviděl.

Rekonstrukci věžní střechy za 8,7 milionu korun objednalo město kvůli poškození krovu hnilobou. Firma H&B delta ze Vsetína na opravách pracuje od srpna. Krov rozebrala a špatné části nahradila novými, rovněž ručně tesanými. Nepoškozené dřevěné prvky byly podle požadavku památkářů v konstrukci zachovány.

Věž svatého Ducha je podle dostupných pramenů nejstarší dochovanou stavební památkou v Telči, slohově ji lze zařadit do první poloviny 13. století.  Nynější pseudogotické zastřešení získala po požáru z roku 1836. Město ve věži v nejbližších měsících vytvoří expozici mapující vývoj Telče.

Autoři | Foto Michal Hyžák

Štítky oprava, věž, vrtulník, krov, mlha, Telč, trám, střecha, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Ukládání trámu na opravovanou věž sv. Ducha v Telči zdržela mlha. Pomáhal vrtulník | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.