Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Oděvnímu družstvu Vývoj Třešť chybí krejčové. Stroje je nemohou nahradit

Rozvoj oděvního družstva Vývoj v Třešti na Jihlavsku omezuje nedostatek krejčových. Některé výrobní operace sice mohou dělat stroje, ale při řadě úkonů nelze lidské ruce nahradit, řekl předseda představenstva Radek Chládek. Podnik šije pánské obleky, slavnostní uniformy i pracovní oděvy, kupříkladu zásahové oděvy pro hasiče ve Velké Británii. Významné odběratele má také v Německu, Švýcarsku či v Rakousku.

Ve Vývoji pracuje 176 lidí, počet postupně klesá. Stejný problém podle Chládka řeší výrobci z oboru v Česku i v jiných zemích. „Kapacita v naší oděvní branži se na evropském trhu snižuje,“ řekl. Třešťské družstvo se zasazovalo o otevření oboru krejčí ve spolupráci s místní střední školou.  „Narazilo to na nezájem dětí a rodičů dát dítě na učební obor,“ uvedl předseda. Družstvo proto prověřuje možnosti využití dalších automatických technologií, což ale má své limity. Stroj kupříkladu dokáže sešít dlouhé švy či rozešít kapsu, ale neumí ji dokončit.

Družstvo s tradicí od roku 1931 se zabývá šitím pánských společenských a vycházkových obleků, ale také profesních a sportovních oděvů do extrémních podmínek. Za letošek očekává tržby okolo 95 milionů korun, většinu výrobků vyváží.

U obleků teď začíná hlavní prodejní sezona, kdy muži obměňují oblečení nebo se chystají na plesovou sezonu. Mezi úředníky a manažery už podle Chládka nepanuje tak přísný dress code, ale při jednáních je oblek pořád důležitý.  „Ale už třeba nemají kravatu nebo mohou použít separátní sako a separátní kalhoty,“ uvedl. Družstvo nabízí konfekci i obleky upravené na míru, v Brně má svůj obchod a v Praze krejčovský salon.

Ve Vývoji šijí rovněž pracovní obleky či uniformy pro lesníky, policisty, letecké společnosti ale třeba i slavnostní uniformy pro ženy v české armádě nebo obleky pro pražská divadla. Krejčové ve Vývoji teď kupříkladu zaměstnávají slavnostní uniformy pro rakouskou policii a celníky, jichž družstvo dodává stovky kusů. Obleky a kostýmky šijí i pro úředníky Švýcarské národní banky. „Je to zakázka menšího rozsahu, ale je to prestižní záležitost,“ podotkl Chládek.

U profesních oděvů aktuálně převládají dodávky pro hasiče. Průběžně se dělají žluté zásahové oděvy pro Velkou Británii. Ve výrobcích z třešťského Vývoje chodí třeba i hasiči v Hongkongu.

Autoři | Foto www.interexpo.cz

Štítky Vývoj Třešť, krejčové, nedostatek, stroje, obleky, uniformy, oblečení, družstvo, Třešť, uniforma, Velká Británie, Německo, Švýcarsko, Rakousko, okres Jihlava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oděvnímu družstvu Vývoj Třešť chybí krejčové. Stroje je nemohou nahradit | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.