Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V jihlavském City Parku se zákazníci nemusí bát kolapsu. Život jim může zachránit defibrilátor

Kdo je připraven, není překvapen. Tímto se řídili v jihlavském City Parku, a proto je zde od srpna k dispozici defibrilátor, který může zachránit životy nakupujících zákazníků. Zejména v létě je v nákupních centrech vyšší pravděpodobnost nějakého kolapsu.

V zahraničí je vybavení defibrilátorem standardem nejen v nákupních centrech. Také  u nás se však již pomalu tento trend začíná prosazovat. „V první řadě pevně doufáme, že defibrilátor nebudeme nikdy potřebovat – tedy, že se nikomu z našich návštěvníků nepřihodí nic tak vážného. Na druhou stranu, zejména v létě u nás ke kolapsům opravdu dochází a přivolání záchranné služby není raritou. Naše nákupní centrum je místo, kterým denně projdou tisíce lidí. Přepočítáno na pouhý rok to znamená statisíce návštěv. Pravděpodobnost, že u někoho dojde ke kolapsu, zde zkrátka je. V této situaci se pak počítá každá minuta, než přijde pomoc. My ji chceme našim zákazníkům ale poskytnout okamžitě,“ vysvětluje rozhodnutí zakoupit defibrilátor do jihlavského nákupního centra jeho ředitel Aleš Navrátil.

O záchraně defibrilátorem mezi lidmi koluje řada mýtů a polopravd. Například ta, že při záchraně defibrilátorem je možné postiženému spíše ublížit. U nových typů zařízení, jako je právě defibrilátor zakoupený City Parkem, dokáže sám přístroj detekovat, zda je dotyčný naživu, či zda potřebuje resuscitaci. „Zaměstnanci City Parku správou centra počínaje, přes vedoucí údržby, úklidu a ostrahy byli na použití defibrilátoru odborně vyškoleni. Pokud tedy dojde u někoho z návštěvníků ke kolapsu, je možné se v našem nákupním centru obrátit téměř na kohokoli. Ideální je kontaktovat v případě nouze člena ostrahy, který se pohybuje na pasáži, a ten už defibrilátor včetně vyškoleného člověka zajistí. V případě kolapsu v parkingu je možné jít přímo na velín ostrahy, který je hned u výjezdu z parkoviště,“ přibližuje podrobnosti k řešení kritické situace technický manažer Jakub Novák.

Uvedený přístroj, který je nově v jihlavském nákupním centru, je určený přímo pro laiky. Defibrilátor vydává jasné pokyny formou mluveného slova, samozřejmě v češtině. „Jak již bylo řečeno, defibrilátor nejprve provede analýzu EKG a pak se sám rozhodne, jestli pacient potřebuje resuscitaci a jaká síla výboje je pro něj vhodná. Přístroj sám pak případně zákrok opakuje,“ uzavírá popis defibrilátoru manažerka marketingu Jana Vránová.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky defibrilátor, kolaps, záchrana, život, pomoc, City Park, obchodní centrum, Jakub Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihlavském City Parku se zákazníci nemusí bát kolapsu. Život jim může zachránit defibrilátor | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.