Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

V Pavlově proběhla kontrola myslivců, zbraně i doklady byly v pořádku

Všech 19 myslivců, které dnes zkontrolovali policisté před zahájením honu v Pavlově na Jihlavsku, mělo v pořádku všechny potřebné doklady i zbraně. Orientační dechová zkouška také u nikoho nezjistila požití alkoholu před zahájením honu.

Kromě Pavlova dnes policisté kontrolovali myslivce na honech na deseti místech na území celé Vysočiny. ČTK to řekla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

„Všichni měli v pořádku doklady i zbraně, všechny dechové zkoušky byly negativní. Policisté se ale mohou v průběhu dne na místo vrátit a dechové zkoušky zopakovat v průběhu honu, nebo po jeho skončení,“ uvedla mluvčí. Kontroly honů se podle ní konají od začátku listopadu a budou pokračovat do konce roku. Loni policisté na Vysočině zkontrolovali 46 honů. Prověřili celkem 1041 lidí a 1057 zbraní. Při loňských kontrolách stejně jako letos nezjistili žádné přestupky.

Policisté se zaměřují na kontrolu zbrojních průkazů, průkazů zbraní a loveckých lístků. „Fyzicky kontrolují také zbraně, u nichž ověřují výrobní číslo, a také zda je zbraň opatřena platnými zkušebními značkami. Zajímají se také o celkový stav zbraně,“ podotkla Čírtková.

Pokud by technický stav zbraně byl nevyhovující, policisté by držiteli zakázali střelbu. Myslivec by musel zbraň předložit Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. Při zjištění alkoholu by myslivec nesměl pokračovat v honu a zbraň by byla na místě zadržena. „Podle množství zjištěného alkoholu bychom za přestupek uložili blokovou pokutu, nebo protiprávní jednání oznámili k projednání správnímu orgánu,“ dodala mluvčí.

Jestliže se držitel zbraně dopustí během tří let dvou v zákoně vyjmenovaných přestupků, hrozí mu odnětí zbrojního průkazu, protože přestane splňovat podmínku spolehlivosti podle zákona o zbraních.

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: www.commons.wikimedia.com

Štítky zbraň, Pavlov, myslivost, alkohol, okres Jihlava, Kraj Vysočina, Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Pavlově proběhla kontrola myslivců, zbraně i doklady byly v pořádku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.