Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

City Park se promění v podvodní království a přivítá obry oceánů v životních velikostech

Jihlavským City Parkem budou po celý měsíc proplouvat nejimpozantnější stvoření světových oceánů, a to v životních velikostech. V jihlavském nákupním centru se totiž od 18. července do 15. srpna chystá výstava s názvem Obři oceánů. Mimochodem připlave na ni snad nejznámější z obrů „Willy“, tedy kosatka dravá.

Nákupní pasáž City Parku se na celý měsíc promění tak trochu v podvodní království. „Návštěvníky u nás na pasáži čeká seznámení s takovými tvory jako je vorvaň obrovský, kosatka dravá, žralok bílý nebo delfín skákavý. Kromě toho se budou nad pasáží doslova vznášet také krakatice obrovská a manta obrovská v doprovodu potápěčů,“ vyjmenovává impozantní exponáty Jana Vránová, marketingová manažerka City Parku. Cílem výstavy je návštěvníkům představit jedny z nejzajímavějších živočichů naší planety.

Výstava je také výjimečná tím, že se jedná o edukativní akci. „Všechny exponáty jsou dokonalou kopií oceánských obrů vyrobených na základě detailních předloh vědeckého původu, a mohou tak sloužit i jako naprosto věrná učební pomůcka,“ říká o výstavě Pavel Kratochvíl, který je jejím tvůrcem. Většina exemplářů je také doplněna televizní obrazovkou, na které je promítáno video konkrétního živočicha. Garancí vysoké odborné hodnoty výstavy je záštita National Geographic Channels International.

Kromě samotných obrů oceánů se na výstavě se lidé mohou těšit na velkou sbírku čelistí a žraločích zubů. Expozici doplňuje tematický fotokoutek National Geographic, kde se návštěvníci mohou nechat na památku vyfotit.

Stručné představení exponátů výstavy

Obři oceánů:

Vorvaň obrovský je největší z momentálně žijících ozubených velryb a věří se, že jde o vůbec největší ozubené zvíře na světě, jaké kdy na Zemi žilo. Největší doložený jedinec pravděpodobně dosahoval délky až 28 metrů a váhy 150 tun.

Kosatka dravá je největším zástupcem čeledi delfínovitých. Tento všestranný predátor stojí na vrcholu mořského potravního řetězce. Samci dosahují délky 9 metrů a váhy až 10 tun.

Krakatice obrovská je jeden z nejzáhadnějších a nejméně prozkoumaných druhů, který brázdí tajemné hlubiny našich oceánů. Největší známý uhynulý exemplář měřil úctyhodných 18,5 metrů.

Žralok bílý je dokonalý predátor pobřežních vod většiny oceánů. Dosahuje maximální délky 6 metrů a hmotnosti kolem 3 tun.

Manta obrovská je největším druhem rejnoků na světě. Dorůstá velikosti okolo 3 až 5 metrů s rozpětím ploutví kolem 7 metrů, ale byli pozorováni jedinci s rozpětím až 9 metrů.

Dalšími exponáty jsou narval jednorohý, běluha severní a delfín skákavý.

Sbírka čelistí a zubů ze světa žraloků:

Jedná se o jednu z největších sbírek žraločích čelistí a zubů ve střední Evropě. Mezi její dominanty paří obří čelisti žraloka tygřího, který měřil 4 metry, či 18 centimetrů velký a několik milionů let starý zub z pravěkého žraloka megalodona, který dosahoval  30 - 35 metrů a hmotnosti 35 - 45 tun. Dalším impozantním exponátem je 9 cm zub z největšího nalezeného jedince žraloka bílého. Tuto sbírku zapůjčil vášnivý potápěč, sběratel a obdivovatel dokumentů ze žraločí říše Pavel Janda se svojí rodinou.

Tisková zpráva | Foto Dominik Svoboda

Štítky výstava, oceán, City Park, živočichové, kosatky, nákupní centrum, exponát, žraloci, National Geographic Society, Pavel Janda, Země

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

City Park se promění v podvodní království a přivítá obry oceánů v životních velikostech | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.