Počasí dnes10 °C, zítra13 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

V letošním roce vyvedli orli mořští na Vysočině celkem osm mláďat

V letošním roce bylo na Vysočině zaznamenáno třináct hnízd orla mořského. Dvě hnízda zůstala neaktivní a v sedmi případech se orli úspěšně zahnízdili a na svět přivedli vždy po jednom mláděti, v jediném případě se rodičům podařilo vyvést dvě orlí mláďata. Celkem bylo okroužkováno osm jedinců barevnými odečítacími kroužky, které umožní sledovat vývoj vysočinské populace orlů mořských.

U jednoho z hnízd, kde nedošlo k zahnízdění, se předpokládá, že důvodem neobsazení hnízda bylo odtěžení stromů v jeho těsném okolí, dospělí jedinci zde nebyli vůbec spatřeni. Ve zbývajících čtyřech lokalitách opustili dospělí orli svá hnízdiště nejčastěji pravděpodobně v důsledku lidské rušivé činnosti (pro vyplašení postačí běžné lesnické práce i blízkost turistických a často využívaných cest). Z toho na dvou hnízdech došlo k opuštění malých mláďat, na dalších dvou nedošlo ke snesení vajec.

Dospělí ptáci nemají v přírodě žádného přirozeného predátora, největší hrozbu pro ně tak představuje lidská činnost. V časných fázích hnízdění jsou velmi citliví na vyrušování, takže přítomnost lidí v blízkosti hnízda může vést až k jeho opuštění. Při těžbě dřeva pak může dojít ke zničení hnízdiště. „Vážným problémem také zůstává přetrvávající přímé pronásledování orlů mořských jak formou zástřelů, tak i otrav karbofuranem," vysvětlil radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský.

Celkově je počet otrav ptáků v České republice vysoký, přestože pokládání otrávených návnad, které může být nebezpečné i pro člověka, představuje hned několik trestných činů.

Foto photosimon.cz | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Kraj Vysočina, hnízdo, Martin Hyský, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V letošním roce vyvedli orli mořští na Vysočině celkem osm mláďat | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.