Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kvůli zákazu kouření přibyly v Jihlavě stížnosti na rušení klidu. Zatím stačí domluva strážníků

Kvůli zákazu kouření v restauracích platnému od 31. května přibyly v krajské Jihlavě stížnosti na rušení nočního klidu. Městská policie už řešila desítky takových případů, zatím domluvou, řekl zástupce ředitele Stanislav Maštera. Lidé musí chodit kouřit ven. Venkovních zahrádek u restaurací v největších městech Vysočiny ale letos moc nepřibylo.

V Jihlavě si lidé bydlící poblíž restaurací stěžují v nočních hodinách městské policii na hluk, ale také na kouř stoupající do oken. „Ve většině případů se jedná o hovor. Požádáme ty lidi, aby přestali rušit,“ řekl Maštera. Kvůli tomu, že by hosté porušovali zákaz kouření, zatím strážníky žádný restauratér v Jihlavě nevolal.

Majitelům podniků, kde se dřív kouřilo, ale zákaz vadí stále. „Zákazníci jsou nespokojení,“ řekla ČTK Jaromíra Ošťádalová, provozovatelka známého jihlavského hostince Pančava. Návštěvnost se podle ní snížila, i když teď v létě mohou lidé kouřit na zahrádce. „Ale mám tady centrum mariáše a u karet se vždycky kouřilo, takže já to pociťuji jako obrovský problém,“ řekla.

ČTĚTE TAKÉ: Strážníci v Jihlavě řešili kvůli zákazu kouření zatím sedm stížností. Hlavně kvůli hluku v noci 

Naopak hostinec U České koruny v Lipnici nad Sázavou, v němž spisovatel Jaroslav Hašek vytvořil podstatnou část svého slavného románu Osudy dobrého vojáka Švejka, se zákazem kouření problém nemá. V restauraci se podle personálu nekouří už devět let, kuřáci jsou zvyklí chodit ven na terasu.

Předzahrádek u restaurací v Jihlavě a Třebíči, dvou největších městech Vysočiny, letos o mnoho víc nebude. Radnice v Jihlavě jich eviduje 27.  „Letos je sice o dvě zahrádky více, ale to nesouvisí se zákazem kouření v restauracích, ale s otevřením dvou nových podniků, které od počátku měly zájem zahrádku zřídit,“ uvedl mluvčí města Radek Tulis.

Podobný počet zájemců o zřízení restaurační předzahrádky jako v minulých letech zaznamenalo také město Třebíč, pro letošek jich bylo povoleno 23.  „Zvýšený zájem v souvislosti se zákazem kouření v restauracích neevidujeme,“ sdělila mluvčí radnice Irini Martakidisová. Případy rušení nočního klidu sice městská policie v Třebíči řeší, ale stěžovatelé podle její mluvčí Lucie Šerkové neuvádějí jako důvod to, že lidé chodí kouřit ven.

Autoři | Foto Olomoucká Drbna

Štítky kouření, zákaz, rušení, klid, strážníci, stížnost, zahrádka, restaurace, Jihlava, zákaz kouření, obecní policie, Kraj Vysočina, Třebíč, Jaroslav Hašek, Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, noční klid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli zákazu kouření přibyly v Jihlavě stížnosti na rušení klidu. Zatím stačí domluva strážníků | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.