Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Strážníci v Jihlavě řešili kvůli zákazu kouření zatím sedm stížností. Hlavně kvůli hluku v noci

Nový zákaz kouření, který platí od 31. května, může znamenat více práce pro městskou policii. Strážníci v Jihlavě například řešili o víkendu sedm stížností na hluk v nočních hodinách před restaurací. Právě mimo hospody nyní chodí někteří návštěvníci kouřit, jelikož vevnitř si zapálit nesmí, řekl zástupce ředitele jihlavské městské policie Stanislav Maštera.

V noci z pátku na sobotu vyjížděli strážníci kvůli stížnostem na hluk dvakrát, ze soboty na neděli pak sedmkrát. Městská policie takovou situaci řeší domluvou. „Pokuta lze udělit, pokud se někdo dopouští protiprávního jednání. Pokud někdo stojí před hospodou a povídá si tam, tak je to složitě řešitelné v blokovém řízení. Ty stížnosti přicházejí často i na normálně probíhající hovory před hospodami,“ řekl Maštera. Dodal, že se obává, že podobných stížností bude kvůli zákazu kouření přibývat. „Je to celkem složitá situace v souvislosti s tímto zákonem,“ uvedl.

V jihlavské restauraci U Jakuba si o víkendu všimli kvůli zákazu kouření několika nezvyklých věcí. Šlo především o chování hostů. „Nekuřáci si sedali na místa, kam si dříve nesedali. když to přeženu, tak se chovali, jak kdyby jim patřil svět,“ řeka majitelka podniku Marta Čumrová. Dodala, že další skupina hostů zase působila neobyčejně vyplašeně. Šlo o kuřáky, kteří si nebyli jistí, jestli si smí zapálit cigaretu před hospodou.  „Připravili jsme jim tam popelníky, ale oni se nás přesto ptali, jestli tam můžou kouřit,“ uvedla.

ČTĚTE TAKÉ: Hostinští z Vysočiny: Zákaz kouření posílí trend „černých“ hospod. Kuřáci budou pořádat oslavy v soukromí 
ČTĚTE TAKÉ: Restauratéři na Jihlavsku asi skrývají podnikání za kluby. Vyhnou se tak daňovým povinnostem 

Nový zákon trošku změnil chod i v restauraci v hotelu U Raušů ve Velké Bíteši. Týkalo se to především venkovní zahrádky. „Máme tam čtyři stoly, kam si často chodívaly sednout rodiny s dětmi. Teď ovšem ta místa zaberou kuřáci a vydrží tam i několik hodin,“ řekl majitel hotelu Jiří Rauš.

Provozovatelé restauračních zařízení na Vysočině se shodují, že v těchto dnech se zákon o zákazu kouření na návštěvnosti nijak zásadně neprojeví.  Očekávají, co se bude dít na podzim a v zimě, kdy se patrně kuřákům nebude chtít trávit tolik času při kouření venku.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky kouření, zákaz, restaurace, strážníci, zahrádky, zákaz kouření, hluk, Jihlava, hospoda, obecní policie, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci v Jihlavě řešili kvůli zákazu kouření zatím sedm stížností. Hlavně kvůli hluku v noci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.