Počasí dnes20 °C, zítra16 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Restauratéři na Jihlavsku asi skrývají podnikání za kluby. Vyhnou se tak daňovým povinnostem

Někteří restauratéři na Jihlavsku zřejmě účelově vydávají své provozovny za kluby, aby se vyhnuli daňovým a jiným povinnostem. Potvrdily to kontroly provedené jihlavským živnostenským úřadem. Jejich výsledky teď úřad vyhodnocuje a v některých případech se chystá přistoupit k sankcím, řekl jeho vedoucí Jan Kubišta. Upozornil na to, že jako klub, tedy bez živnostenského oprávnění, nemůže být provozována podnikatelská činnost, z níž plyne zisk.

„Objevují se tady hospody, které skutečně mají značku hospoda, jen je tam cedulka soukromý klub. Ceny mají tržní,“ uvedl Kubišta. Tendence některých podnikatelů změnit svoji provozovnu na soukromý klub se objevily zřejmě s prosincovým zavedením elektronické evidence tržeb (EET) a se zákazem kouřením v restauracích, který začne platit 31. května.

„V případě zjištěného neoprávněného podnikání hrozí pokuta až tři čtvrtě milionu korun, v případě prodeje lihovin až milion,“ upozornil Kubišta.

První kontroly s tímto zaměřením se uskutečnily i na základě podnětů, podle Kubišty budou pokračovat. Kvůli postupu vůči podnikatelům, kteří se snaží vyhnout zákonným povinnostem, už úřad jednal i s krajskými hygieniky, celním úřadem, finančním úřadem a policií. Živnostenský úřad v Jihlavě ročně udělá kolem 250 kontrol.

Autoři

Štítky okres Jihlava, Živnostenský úřad, EET

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restauratéři na Jihlavsku asi skrývají podnikání za kluby. Vyhnou se tak daňovým povinnostem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.