Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Den proti úložišti: Lidé v Hojkově u Jihlavy vysadili na protest jedli

Členové obecního zastupitelstva v Hojkově na Jihlavsku včera vysadili více než dvoumetrovou jedli. Stromek na návsi bude připomínat jejich nesouhlas se zvažovanou stavbou trvalého úložiště jaderného odpadu v této lokalitě nazvané Hrádek. Den proti úložišti se v Česku konal potřetí. Akce byly připraveny v místech vytipovaných pro rozlehlý podzemní sklad správou úložišť, jichž je sedm. Účast někde poznamenalo špatné počasí s deštěm.

Do lokality Hrádek spadá šest obcí. Účastníci protestu v Hojkově na transparentech varovali i před tím, že by stavba úložiště mohla zničit zdroje podzemní vody. „Chceme udržet zdravé životní prostředí a kvalitu pitné vody,“ řekla starostka Hojkova Milada Duchanová. Na dnešní akci doprovázené kapelou jihlavské ZUŠ byly přes déšť se sněhem desítky lidí.

Mezi místa zvažovaná Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) pro úložiště patří na Vysočině i další dvě: Horka a Kraví hora. Z Kraví hory na Žďársku šli odpůrci úložiště ke vsi Habří, kde v dešti a větru zasadili platan. Sešlo se jich pět desítek. V lokalitě Horka na pomezí Žďárska a Třebíčska se programu s hvězdicovým pochodem z dotčených obcí a sázením javoru v Hodově zúčastnilo okolo 200 obyvatel.

Stromy proti úložišti dnes sázeli i v jižních Čechách, kde stát kvůli jeho stavbě prověřuje dvě území. V lokalitě Magdaléna v okresech Písek a Tábor přibyla sakura v Makově. Účastníků „jadrného“ pikniku bylo asi třicet.

V lokalitě Čihadlo na Jindřichohradecku bude protest šesti desítek lidí připomínat lípa u obce Deštná. „Chceme vyjádřit nesouhlas s tím, jakým způsobem se stát snaží umístit jaderný odpad pod naše hlavy. Nechce schválit zákon, který by jasně stanovil pravidla,“ řekl starosta obce Okrouhlá Radouň Zdeněk Leitner. Den proti úložišti tam začal v poledne setkáním několika stovek lidí na česko-rakouské hranici v Nové Bystřici.

SÚRAO má po dokončení průzkumů území koncem roku 2018 zúžit počet lokalit zvažovaných pro úložiště na čtyři. Konečné místo pro stavbu navrhne do roku 2025. Definitivní stanovisko k hlubinnému úložišti, které by mělo začít fungovat po roce 2065, dá vláda kolem roku 2050.

Autoři | Foto www.nechcemeuloziste.cz

Štítky protest, Jihlava, Česko, Správa úložišť radioaktivních odpadů, okres Jihlava, Kraví hora, okres Žďár nad Sázavou, Hojkov, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den proti úložišti: Lidé v Hojkově u Jihlavy vysadili na protest jedli | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.