Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kraj žádá ministerstvo o dotaci na nový domov důchodců v Jihlavě. Vyrůst by mohl do dvou let

Zastupitelstvo Kraje Vysočina vzalo na vědomí podání žádosti o dotaci Ministerstva práce a sociálních věcí ČR na stavbu Domova důchodců v Jihlavě v areálu krajské nemocnice. Stavba, která by v budoucnu měla navýšit kapacitu pobytových služeb v okrese Jihlava o 120 míst, by mohla vyrůst za heliportem krajské záchranky do dvou let.

„Kraj aktuálně žádá v rámci programu Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb MPSV o téměř 150 milionů korun. Zda budeme v rámci hodnocení projektů úspěšní, bude známo nejdříve na přelomu května a června,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Pavel Franěk.

Rozvojové území v areálu Nemocnice Jihlava si včera včetně připraveného projektu prohlédla náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Zuzana Jentschke Stőcklová. Ta upozornila na loňskou praxi při rozdělování peněz z fondu MPSV. „Loni se nám v rámci diskutované výzvy sešly projekty za více než 1,5 miliardy korun a Vysočina byla úspěšná. Jak tomu bude letos zatím nevíme, k dispozici je půl miliardy korun. Projektům by velice pomohlo, pokud by za tímto účelem ministerstvo financí fond navýšilo,“ upozornila Zuzana Jentschke Stőcklová, kterou na Vysočinu doprovodil náměstek ministra pro lidská práva a rovné příležitosti Petr Krčál.

ČTĚTE TAKÉ: Kraj plánuje stavbu domova pro 120 důchodců. Stát bude u jihlavské nemocnice 

Za pomoci dotací MPSV schválených vloni bude postaven nový pavilon Domova důchodců v areálu Nemocnice Havlíčkův Brod. Stavební práce by na připraveném území měly začít v dubnu. Zhruba do dvou let bude pro seniory z Havlíčkobrodska k dispozici stovka pobytových míst ve vzdušných pokojích s terasami za 123 milionů korun bez DPH.

Domov důchodců Jihlava, který je pracovně řešen jako odloučené pracoviště Domova Ždírec, má mít dvě křídla se třemi nadzemními patry. Bude nabízet služby se zvláštním režimem pro seniory s Alzheimerovou chorobou a odlehčovací služby. Kraj Vysočina se získáním státních prostředků a vlastním dofinancováním pomáhá k uspokojení potřeb seniorů v okresech, které jsou v současné době méně vybavené službami.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Jihlava, Kraj Vysočina, dotace, domov pro seniory, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, projekt, Česko, Lékárenský komplex Jihlava, Pavel Franěk, Petr Krčál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj žádá ministerstvo o dotaci na nový domov důchodců v Jihlavě. Vyrůst by mohl do dvou let | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.