Dnes, 14:04
Průměrná cena poledního meníčka rostla i v letošním roce. Meziroční srovnání 2024/2025 vykazuje změnu ve výši 4,3 Kč na 157 Kč, což odpovídá nárůstu 2,7 %. Na Vysočině byl rozdíl ještě větší, zde obědy zdražily o 4,9 Kč na 158,1 Kč.
Každoroční statistiku připravil obědový server menicka.cz. Ten ve své pravidelné analýze svoji databázi téměř šesti tisíc gastronomických provozoven napříč Českou republikou. Zřejmě nepřekvapí, že ceny obědů zdražují každý rok, i když se růst cen poněkud zpomaluje, je vlastně nejnižší za posledních sedm let. Zároveň se sluší poznamenat, že za tuto dobu cena poledního meníčka vyskočila o 51,2 Kč v celorepublikovém průměru.
Celorepublikovým průměrem za rok 2025 je cena 157 Kč, Vysočina se tak se svými 158,1 Kč řadí k regionům s nadprůměrnou cenou meníček. V prosinci a letních měsících zde dosáhla cena oběda i na 160 Kč.
Praha zůstává cenový lídrem, v hlavním městě zaplatí strávníci za oběd průměrně 164,6 Kč, přičemž v závěru roku se ceny již nebezpečně přiblížily hranici 170 Kč (prosinec 167,70 Kč). Na pomyslné stupně vítězů vešel ještě Olomoucký a Královehradecký kraj.

Tradičně nejlevněji se najedí lidé v Karlovarském kraji, kde se průměr drží na 142 Kč. I zde je však patrný trend zdražování – meziročně o více než 3 koruny. Nejvýraznější nárůst zaznamenal Plzeňský kraj, kde průměrná cena stoupla z loňských 148,70 Kč na 155,50 Kč, což je nárůst o více než 6,80 Kč.
„Data ukazují, že restauratéři se již nepouštějí do skokového zdražování, jako tomu bylo v minulosti. Jsme svědky situace, kdy ceny v regionech (Plzeň či Olomouc) rostou rychleji, než v samotné Praze, čímž se rozdíly mezi metropolí a zbytkem republiky mírně stírají. Gastronomie se však potýká s trvalým tlakem na mzdové náklady, což se do finálních cen obědů propisuje nejvýrazněji,“ uvádí za portál menicka.cz Jakub Lukáš.
„Dobrou zprávou pro restauratéry je skutečnost, že průměrná mzda v roce 2025 rostla podle odhadů nominálně o 7–8 %, což při stabilizované inflaci kolem 2-3 % znamená výrazný růst reálných mezd. Strávníci mají v peněženkách více peněz. Fakt, že ceny obědů vzrostly pouze o necelé 3 %, znamená, že obědy se pro průměrného zaměstnance stávají v poměru k jeho výplatě dostupnějšími,“ dodává Lukáš.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám