Na silvestra si otevřené podniky vydělají více než běžné dny, klasickým restauracím se zvyšují tržby maximálně o desítky procent, noční podniky a bary si ale vydělají až několikanásobně více než obvykle. Vyplývá to z dat pokladního systému Dotykačka. Poslední den v roce bylo podle Dotykačky v posledních dvou letech otevřeno průměrně 70 procent restaurací.
Podle Asociace hotelů a restaurací ČR bude počet restaurací otevřených na silvestra podobný jako v loňském roce. Prezident asociace Václav Stárek ČTK řekl, že ve městech je stále více populární oslava nového roku venku na náměstích. „Tomu se také přizpůsobuje nabídka gastronomie a nápojů," uvedl Václav Stárek.
Speciální silvestrovské menu chystá například restaurace Sou100 na pražském Žižkově, za menu tam lidé zaplatí od 300 do 550 korun. „Na silvestra u nás převažují zahraniční hosté, kteří jsou ubytováni v blízkých hotelech a penzionech," uvedl Luděk Vocílka, ředitel skupiny In Catering Group, do které restaurace patří.
Podle Vocílky lidé tráví silvestrovský večer v restauraci zejména kvůli pohodlí a zážitku. „Nemusejí se starat o přípravy, mohou si užít slavnostní atmosféru a ochutnat speciální menu v profesionálním prostředí," řekl.
Stárek tvrdí, že turisté často zůstávají během silvestrovského večera v hotelech, kde je pro ně připravena nejen večeře, ale také program na celý večer. „Podobně je tomu v rekreačních oblastech, kam lidé vyrážejí na silvestrovské pobyty. Program se připravuje také pro děti, které jsou velmi významnými hosty. Rodinné pobyty jsou stále populárnější," řekl Stárek.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.