Stovky návštěvníků obchodního centra Citypark mohly o víkendu sledovat klání studentů gastronomických oborů. V konkurenci z celé republiky se prosadili i Gabriela Frantálová a Erik Mareš, studenti Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy a Střední odborné školy služeb Jihlava.
Při prestižní soutěži byly jako vždy povinné suroviny s vazbou k regionu. „Letos se tak v jídlech objevoval hrotovický sumeček africký, speciální červená odrůda brambor Val Red z Havlíčkova Brodu, med z Cidliny a jihlavské šlehané kysané podmáslí Moravia Lacto,“ informovala krajská mluvčí Jitka Svatošová.
Vítězné menu studentů ze Střední školy Slavkov – Austerlitz bylo sumeček africký, květák, brambory Val Red, bílá ředkev jako hlavní chod a k tomu dezert v podobě Mousse z bílé čokolády a podmáslí, višňové omáčky v čokoládové skořápce, sušenky z mandlové mouky, višňového gelu, meringue, drobenky a višňového šerbetu.
Vítězná dvojice Yaroslava Kelemen a David Konečný získala putovní trofej zakladatele soutěže, francouzského michelinského kuchaře Philippa Milla. Také přebrali skleněné ocenění z přibyslavské sklárny Valner Glass vybroušené do tvaru bílé kuchařské čepice s uvnitř ukrytým květem šafránu. Hlavně je však postup na mezinárodní finále v Remeši.
Ani při pátém ročníku se neztratili zástupci Vysočiny. Druhé místo obsadil tým ze Střední školy gastronomické Adolpha Kolpinga Žďár nad Sázavou ve složení Simona Chlubná a Daniel Šikl, třetí byli domácí Gabriela Frantálová a Erik Mareš z Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy a Střední odborné školy služeb Jihlava.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.