Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Opravy románského kostela v Dolním Čepí na Ždársku začnou příští rok

Opravy pozdně románského kostela svatého Václava v Dolním Čepí na Žďársku začnou příští rok. Nejdřív přijde na řadu střecha, aby dovnitř nezatékalo. Řemeslníci také otlučou vnější omítku s cementem. Po nějakém čase by ji měla nahradit vápenná omítka, která bude podle památkářů šetrnější ke kamennému zdivu a díky níž se zlepší vzhled kostela. Obec Ujčov, které kostel patří, má následně v plánu postarat se o jeho odvodnění.

"Jdeme od toho nejdůležitějšího, aby ta památka nedegradovala a abychom to jako obec byli schopní postupně ufinancovat z různých zdrojů," řekl starosta Ujčova František Bureš (nestraník) k chystaným opravám. Budou se dělat minimálně ve třech etapách. "Teď dolaďujeme projektovou dokumentaci a zjišťujeme dotační možnosti," uvedl starosta.

Obec také na opravy vyhlásila veřejnou sbírku. "Především z toho důvodu, že se nás občané sami ptali, jestli ji budeme dělat, že by se rádi na opravách této památky finančně podíleli," uvedl starosta. Podotkl, že to není záležitost, které by se obec věnovala až teď. Od roku 2012 odborníci v kostele provedli stavebně historický průzkum, průzkum vnitřních omítek a zpracovali projektovou dokumentaci, která se nyní aktualizuje. Obnovené byly kostelní lavice.

Kostel obklopený hřbitůvkem s kamennou zdí je v kopci nad vsí. Kdysi zřejmě patřil vrchnosti, v obecním majetku je mnoho let. Obecní byl už v roce 1947, kdy se tam dělaly poslední větší opravy. Tehdy stály 70 tisíc korun československých a obci na ně přispělo ministerstvo školství, byla i sbírka mezi obyvateli.

"Ta stavba je v podstatě historický pramen. Dochovala se víceméně tak, jak ji postavili, což je mimořádně hodnotné," řekl Jan Večeřa z telčského pracoviště Národního památkového ústavu. Při nynějším průzkumu vnější omítky se našlo románské okénko. "Máme jednu obrovskou výhodu, kostel máme přesně datovaný dendrochronologicky," uvedl. Trámek z původního zdiva je ze stromu pokáceného v roce 1252. "Čili máme přesně datováno, kdy ten kostelík zhruba dokončovali. Kolem roku 1252 už zdili štíty," doplnil památkář.

"Tady se nepochybně nacházíme na počátku osídlení zdejšího kraje," řekl David Zimola, archeolog Muzea Vysočiny. Tento měsíc udělali archeologové u kostela první sondy, výzkum bude pokračovat při opravách.

Opravovat začne obec památkově chráněný kostel od střechy kryté bobrovkou. "Některé tašky odfoukl vítr, stejně tak se opravy budou týkat klempířských a dřevěných prvků střechy včetně věžičky s bání. Když budeme mít postavené lešení, tak už dává smysl otlouci i omítku," řekl Bureš. Před nanášením nové omítky by se mělo zdivo kostela na doporučení památkářů nechat nějaký čas provětrat a vyschnout.

Náklady na první etapu prací starosta předpokládá okolo dvou milionů korun. Ve druhé etapě bude dešťová voda z okapů kostela odvedená do blízkého potoka. Další opravy by se pak měly týkat ohradní zdi, márnice a interiéru kostela.

Hřbitov slouží kromě Dolního Čepí i sousednímu Hornímu Čepí, v obou vsích žije v součtu okolo stovky lidí. Ujčov s pěti místními částmi má celkem 500 obyvatel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky ČR, památky, církve, správa, Žďársko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravy románského kostela v Dolním Čepí na Ždársku začnou příští rok | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.