Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Sázava na Pelhřimovsku má zrenovovanou kapli, náklady byly asi 1,7 milionu korun

Nový Rychnov na Pelhřimovsku nechal ve své místní části Sázava opravit kapli svatého Václava. Minulý týden se u ní konala bohoslužba, při které obnovenému svatostánku požehnal českobudějovický biskup Vlastimil Kročil. Oprava kaple stála téměř 1,7 milionu korun, z části ji obec hradila z darů, řekl starosta Nového Rychnova Jan Malát.

Nový Rychnov nejprve usiloval o dotaci z ministerstva kultury. Když se žádostí neuspěl, rozhodl se opravu financovat z vlastního rozpočtu. Zároveň požádal místní občany, zda by darem obci na opravu nepřispěli. "Sešlo se celkem 170 tisíc korun, což nás velice potěšilo. A i díky tomu jsme mohli kapličku dotvořit až do takového, řeknu to, fajnového stavu. Povedl se udělat nový plot a upravit terén okolo," řekl Malát. Obec ročně hospodaří asi s 26 miliony korun, opravu kaple financovala z úspor.

Kaple z roku 1857 není památkově chráněná. Podle starosty je ale důležitým pojítkem obce s její historií, proto se zastupitelé rozhodli pro její kompletní opravu i úpravu jejího okolí. Výraznou změnou byla výměna plechové střechy za šindelovou krytinu nebo umístění báně na její vrchol. Báň je navíc zvenku osvětlená. Opravovat se musela i podlaha, strop nebo stěny kaple. "Myslíme si, že do ní kdysi dávno uhodil blesk. Začaly se bortit vstupní klenby nad vchodem. Nezatékalo do ní, ale měla plechovou střechu, která samozřejmě k takové kapličce historicky nepatří," řekl Malát.

Rukou restaurátora Jaroslava Bendy, sázavského rodáka, prošel i interiér kaple s dochovaným obrazem svatého Václava. "Všechno udělal pro Sázavu zadarmo, bez nároku na honorář. Toho si hodně vážím," zdůraznil Malát.

Benda je spoluautorem nového oltářního stolu uvnitř kaple i autorem obrazů umístěných na venkovních stěnách takzvané lucerny pod bání. "Z čelní strany jsem namaloval obraz svatého Václava a na východní straně je obraz Svaté Trojice," řekl Benda. Obrazem se snažil propojit sázavskou kapli s kostelem Nejsvětější Trojice na Křemešníku, protože Křemešník katastrálně spadá pod Sázavu.

Nový Rychnov podle Mátla připravuje obnovy dalších menších historických prvků. Měla by to být i socha svatého Jana Nepomuckého nebo kaplička v Čejkově. Těsně po renovaci je v Nové Rychnově také památník padlým z první a druhé světové války tvořený několika kamennými bloky a bustou Tomáše Garrigua Masaryka. Náklady na renovaci byly 250 tisíc korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK/Pavlíček Luboš

Štítky ČR, správa, církve, stavby, Nový Rychnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sázava na Pelhřimovsku má zrenovovanou kapli, náklady byly asi 1,7 milionu korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.