Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Vladislav Jiroušek se zasloužil o rozvoj jihlavské zoo. Nyní se stal čestným občanem města

Dlouholetou práci na rozvoji jihlavské zoologické zahrady i propagaci města Jihlavy ve světě ocenilo vedení města udělením čestného občanství dlouholetému řediteli Vladislavu Jirouškovi.

„Děkuji zastupitelkám a zastupitelům, že mně tuto poctu neudělili Im memoriam. Ujišťuji vás, že bych z to rozhodně neměl takovou radost, jako mám dnes,“ uvedl na svém facebooku po udělení ceny letos dvaaosmdesátiletý Vladislav Jiroušek.

Pod příspěvkem nasbíral během dvou dní stovky „lajků“ a přes sto komentářů, takový ohlas jeho ocenění vzbudilo. Emeritní ředitel Zoo Jihlava si přitom užívá důchod – je aktivní na sociálních sítích, cestuje a fotografuje zvířata. Má fotky dvou a půl tisíc druhů zvířat, pořádá výstavy a jeho archiv diapozitivů zvířat je největší v Česku.

„Všichni na tygry používají drahá, dlouhá skla, já je fotím zblízka záklaďákem. Není to ale jednoduché, nejdříve musíte tygra přátelsky pozdravit po tygřím - zafrkáním, jinak vás sežere,“ napsal třeba před pár dny k momentce, kde je s fotoaparátem jen kousek od tygra.

Devětatřicet let ředitelem

Vladislav Tomáš Jiroušek, jak se oceněný jmenuje celým jménem, byl první ředitelem Zoo Jihlava. Během devětatřiceti let udělal ze skromného zookoutku uznávanou zoologickou zahradu, která je dlouhodobě nejnavštěvovanějším turistickým cílem na Vysočině. Za rok tam přijede tři sta tisíc návštěvníků. Dvě volební období byl také zastupitelem.

Jiroušek už je čestným členem Světové asociace zoologických zahrad a akvárií a rovněž čestným členem Unie českých a slovenských zoologických zahrad, jejímž byl 15 let prezidentem. „Kdyby po každém člověku zůstala v Jihlavě stopa jako po Vladislavu Jirouškovi, pak bychom byli nejlepším a nejkrásnějším městem na světě,“ vysekl bývalému řediteli na sociálních sítích poklonu radní David Beke (ODS + KDU-ČSL).

Během slavnostního večera se ocenění dočkali také  Linda Haferníková, František Prát a David Kočka, kteří získali ceny Rady města Jihlavy. Ceny města dostala Věra Paulusová a Aleš Toman in memoriam.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Města Jihlava

Štítky Vladislav Jiroušek, Zoo Jihlava, čestné občanství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladislav Jiroušek se zasloužil o rozvoj jihlavské zoo. Nyní se stal čestným občanem města | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.