Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Velká voda v Jihlavě opadla. Bez přípravy bychom museli evakuovat třeba zoo, říká primátor Ryška

Také krajské město Vysočiny začalo s úklidem po velké vodě. V permanenci jsou nyní například pracovníci Služeb města Jihlavy (SMJ), do prací byly zapojeny i tři zametací vozy, které začaly odstraňovat lokální nepořádek, jenž vznikl v uplynulých dnech během silných dešťů a větrných poryvů.

Jak informovala jihlavská radnice, z parků, chodníků a silnic musí zmizet popadané větve, od bláta se bude čistit hlavně cyklostezka. „Opravit se musí veřejné osvětlení i kanalizace. Voda v tocích na území Jihlavy by už ale neměla stoupat," věří mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. 

VIDEO: K sesuvu půdy může dojít kdekoliv, varoval veřejnost hejtman Vysočiny

Povodňová situace na Vysočině je stále lepší, déšť bude ustávat, přesto hejtman varoval veřejnost před sesuvy půdy. Ta je naplněná vodou a hrozí, že se kdekoliv může utrhnout silnice.

Lidé ze SMJ na komunikacích kontrolují také průchodnost dešťových vpustí a propustků, které jsou často zaneseny. „Nejvíce práce máme momentálně na zprovozňování přečerpávacích stanic kanalizačního řadu a malých čistíren odpadních vod, které byly například v Kosově nebo v Herolticích zaplaveny,“ uvedl jednatel Služeb města Jihlavy Josef Eder. SMJ se podle jeho slov potýkají také s rozsáhlými poruchami veřejného osvětlení, kdy nefungují světla i v celých oblastech města. Opravy mají trvat minimálně celý tento týden.

Jak ujistila jihlavská radnice, Jihlavě se ničivé povodně vyhnuly. Daněk dodal, že ve městě nedošlo k zásadnějším škodám. „V parcích města a na hřbitovech došlo k polámání větví, které se průběžně odstraňují, k pádům celých stromů naštěstí nikde nedošlo," informoval. 

V Jihlavě a nejbližším okolí během uplynulých tří dnů napršelo od 150 až do výjimečných 200 mm srážek. Je to zhruba čtvrtina až třetina celoročních srážkových úhrnů, které na Jihlavsku činí 700 mm za rok. Vodní toky a nádrže takové množství vody napadané za necelých 90 hodin dokázaly pojmout jen díky důsledné přípravě.

Zdroj: Město Jihlava 

Město se na velkou vodu připravilo. Po konzultacích s povodími Moravy a Vltavy už minulý týden upouštělo své rybníky a regulovalo množství vody v potocích a řekách. Výrazným snížením hladin dokázaly především Pístovské rybníky pojmout většinu srážek, které by jinak přitekly do města.

Hrozila evakuace Zoo Jihlava 

„Bez této precizní přípravy bychom určitě nyní řešili výrazně větší škody na majetku nebo bychom evakuovali například zoologickou zahradu. Chci rovněž poděkovat Jednotce sboru dobrovolných hasičů z Jihlavy Bedřichova za víkendové nasazení. Její dobrovolníci pomáhali s čerpáním zatopených sklepů, odstraňovali stromy a větve ze silnic, přečerpávali vodu z přeplněného rybníku Dolní Cihelna v Jihlavě – Bedřichově a asistovali také profesionálním jednotkám u dalších zásahů,“ uvedl předseda krizového štábu ORP Jihlava a primátor Jihlavy Petr Ryška.  

Vodní toky v Jihlavě se nedostaly ani na druhý stupeň povodňové aktivity, kromě jednoho okamžiku, kdy dočasně nastoupala voda v řece Jihlávce, protože bylo nutné odpustit vodu ze Staré plovárny. 

V souvislosti s velkou vodou mají hasiči na Vysočině na kontě 1100 výjezdů.
V regionu bylo evakuováno 59 lidí, velká část už se vrací do svých domovů.
Během pomoci v terénu se zranil jeden dobrovolný hasič, konkrétně to bylo v Jimramově na Žďársku.

Pozor na sesuvy půdy!

Prognózy jsou pro Vysočiny již příznivé, přesto hejtman Vítězslav Schrek varoval veřejnost před sesuvy půdy. Ta je naplněná vodou a hrozí, že se kdekoliv může utrhnout silnice. 

„Na vyčíslení škod už pracujeme." 

Hejtmanství také začíná sčítat škody, obrátilo se tak přes e-mail na obce s rozšířenou působností a také krajské silničáře. „Zatím máme hlášených asi čtyřicet majetkových událostí, na vyčíslení pracujeme,“ informoval novináře na včerejší tiskové konferenci hejtman Vítězslav Schrek. 

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková | Zdroj Město Jihlava

Štítky voda, déšť, srážky, škoda, úklid, povodně, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká voda v Jihlavě opadla. Bez přípravy bychom museli evakuovat třeba zoo, říká primátor Ryška | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.