Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Kraj Vysočina podpořil memorandum k projektu horkovodu z Dukovan do Brna

Zastupitelstvo Kraje Vysočina na dnešním posledním předvolebním zasedání jednohlasně schválilo memorandum o porozumění k projektu vyvedení tepla z dukovanské elektrárny do Brna. Chystaný horkovod povede hlavně na území Jihomoravského kraje.

Na Vysočině leží v trase jen Dukovany a Rouchovany. Obec Dukovany předběžně s připojením k horkovodu počítá, Rouchovany pouze v případě, že by získaly dotace na vybudování rozvodů v obci. Vyplývá to z informací na webu kraje.

Vysočina se dnes připojila k memorandu deklarujícímu společný zájem na uskutečnění horkovodu, jehož signatáři jsou česká vláda, příslušná ministerstva, Jihomoravský kraj, firma ČEZ provozující dukovanskou elektrárnu a Teplárny Brno. „V tomto memorandu je naše role víceméně deklaratorní,“ řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS + STO). Uvedl, že projekt úzce souvisí s výstavbou nových bloků dukovanské elektrárny.

Přes 40 kilometrů dlouhý horkovod z Dukovan povede přes území 14 obcí na Vysočině a v Jihomoravském kraji. Má snížit závislost Brna na dováženém zemním plynu, z něhož nyní teplárny vyrobí asi 80 procent veškerého tepla. Dukovany by měly v budoucnu zajistit polovinu potřeby tepla v Brně. Klíčové smlouvy spolu firmy Teplárny Brno a ČEZ podepsaly v březnu.

Odhadované náklady na stavbu jsou 19 miliard korun, dvě miliardy z toho budou investice společnosti ČEZ přímo v areálu dukovanské elektrárny. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš při podpisu smlouvy s teplárnami uvedl, že přibližně ve druhém čtvrtletí roku 2027 by měl být vybraný dodavatel stavby.

O výstavbě horkovodu se uvažovalo v 80. letech minulého století. Kvůli tehdejším nízkým cenám plynu nebyl ekonomicky výhodný. Důsledky ruského útoku na Ukrajinu plány změnily.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se souhlasem ČEZ

Štítky energie, stavby, horkovod, Vysočina, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina podpořil memorandum k projektu horkovodu z Dukovan do Brna | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.