Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Ve Žďáru nad Sázavou oslavili 30 let Zelené hory v seznamu UNESCO, nechyběl videomapping

Páteční konference a koncerty ve Žďáru nad Sázavou připomněly 30 let od zapsání poutního kostela na Zelené hoře na seznam UNESCO. Program vrcholil večerním vystoupením Vojtěcha Dyka, který zpíval z pontonu na hladině Konventského rybníka. K výročí nechalo město vytvořit videomaping promítaný na členitou fasádu zelenohorského chrámu.

Koncert Vojtěcha Dyka s klavírním doprovodem začal po 19:00, odehrával se na hladině rybníka mezi zámkem a Zelenou horou. Vystoupení sledovali diváci z břehu a ze stráně pod kostelem. „Třicet let na seznamu UNESCO je určitě důvodem pro oslavu, večírek,“ řekl žďárský starosta Martin Mrkos (STAN, za Žďár-živé město), rovněž z pontonu na vodě.

Zároveň uvedl, že na místě je i projevit vděk těm, kteří se o zapsání Zelené hory zasloužili, mezi nimi byl i Radslav Kinský, otec dnešního majitele zámku. „Já mám velkou radost, protože jsme spolu. A to je vysoce důležité, zvlášť v dnešní době,“ řekl divákům Constantin Kinský.

Hvězda mezi hvězdami

Marek Husák, farář farnosti, která má kostel na Zelené hoře na starosti, mluvil o duchovním významu místa, jež navštěvují poutníci i turisté. „Tento kostel se nazývá hvězda mezi hvězdami,“ připomněl.

Odborná konference se zaměřením na význam značek UNESCO a Evropské dědictví (European Heritage Label - EHL) byla na Zelené hoře. Hudba začala znít dvě hodiny po poledni, nejdřív na terase u zámku. První vystoupili účastníci tamních mistrovských houslových kurzů Bohuslava Matouška.

Za večerní videomaping připomínající příběh poutního chrámu od jeho založení, zaplatilo město 400 tisíc korun. Na slavnost přispělo ministerstvo kultury a kraj.

Čtvrté místo z Česka

Kostel na Zelené hoře, dílo architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla, byl vysvěcený 27. září 1722. Rozkvět poutního místa přerušil požár v roce 1784. Tehdejší správa povolila opravy pod podmínkou, že kostel bude sloužit jako pohřební. Hřbitov byl zrušený v 90. letech minulého století v důsledku zapsání památky do seznamu UNESCO. Výbor pro světové dědictví UNESCO schválil zařazení kostela na tento prestižní seznam v roce 1994. O deset let později převzala správu památky od Národního památkového ústavu římskokatolická farnost. V posledních letech se s pomocí dotací postarala o opravy kostela a pak i ambitu, který ho obkružuje.

Žďárská památka byla zapsaná do seznamu UNESCO jako čtvrté místo v Česku, po Praze, Telči a Českém Krumlově. Nynější české památky UNESCO přibližovala výstava fotografií, která dnes lemovala dřevený chodník od zámku k rybníku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Žďár nad Sázavou (facebook)

Štítky Zelená hora, památky, oslavy, UNESCO, Žďár nad Sázavou, Vojtěch Dyk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Žďáru nad Sázavou oslavili 30 let Zelené hory v seznamu UNESCO, nechyběl videomapping | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.