Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Jihlava investuje miliony do úsporného osvětlení, loni to bylo více než sedmkrát tolik

Jihlavský magistrát letos investuje necelých pět milionů do výměn svítidel veřejného osvětlení, některé z nich udělá v rámci větších rekonstrukcí v dané lokalitě. Loni zaplatil podstatně více a to rekordních 37 milionů.

„Radní města Jihlavy schválili na svém srpnovém zasedání dodavatele výměny svítidel veřejného osvětlení v ulicích S. K.  Neumanna, Lípová, Rantířovská, Humpolecká a Fritzova,“ sdělila Aneta Hrdličková z radnice. Za téměř milion a čtvrt bude ještě letos vyměněných 155 svíditel, která následně ušetří přes 300 tisíc ročně.

Výměna osvěltení přináší velké úspory. Zatímco stará svítidla mají spotřebu 70 až 150 wattů, u nových je to mezi 20 a 70 watty.

Kromě toho letos čeká výměna lamp také celý Henčov a rekonstruované ulice Seifertova, Bří Čapků, Ke Skalce, Hybrálecká či na Červených domcích. „Celkově se tak v letošním roce plánuje do výměn svítidel investovat téměř pět milionů korun,“ shrnula Hrdličková.

Loni přitom město do výměny svítidel veřejného osvětlení investovalo přes 37 milionů, částku výrazně ovlivnilo zejména rozšíření trolejbusové dopravy do průmyslové zóny na Pávově. Od té doby jsou nová LED svítidla mimo jiné v ulicích Smrčenská, Havlíčkova, Znojemská, Sokolovská nebo podél zoologické zahrady. O rok dříve šlo o investice ve výši přes sedm a půl milionu.

Výměny svítidel se většinou dělají v rámci větších investičních akcí, rekonstrukce tak zahrnují vedle úspornější LED technologie také výměnu stožárů, které bývají v nevyhovujícím technickém stavu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Město Jihlava | Zdroj Město Jihlava

Štítky Jihlava, světlo, veřejné osvětlení, Henčov, rekonstrukce, úspory, LED technologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava investuje miliony do úsporného osvětlení, loni to bylo více než sedmkrát tolik | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.