Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Policisté o víkendu kontrolovali vodní nádrž Švihov a Dalešickou přehradu, rozdali šestnáct pokut

Policisté se o víkendu zaměřili na kontrolu dodržování předpisů při používání plavidel na Dalešické přehradě. Obdobně zkontrolovali také vodní nádrž Švihov, kde platí mimo jiné zákaz koupání.

Kontroly na Dalešické přehradě se zaměřily především na dodržování plavebního řádu, a to zejména ze strany vůdců malých plavidel a dalších osob, které se pohybují na člunech nebo skútrech po vodní hladině. „Pozornost věnujeme také pohybu plavců, kteří mají na přehradě vymezený prostor,“ řekla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Kontrolní akce dělá policie v reakci na nárůst přestupkového jednání na vodních cestách v minulých letech. Motorové čluny a vodní skútry ohrožovaly své okolí. Loni o prázdninách jen na Dalešické přehradě policisté zjistili dvaapadesát přestupků, většina jich byla na vodě.

Hrotovičtí policisté nesledují jen Dalešickou přehradu, ale také okolní lesy a další rekreační plochy v okolí. Lidé tam například nesmí rozdělávat ohně, stanovat mimo vyhrazené plochy nebo parkovat blízko hráze.

„Z deseti zjištěných přestupků se jich šest týkalo porušení zákazu vjezdu do lesa. Další tři vůdci malých plavidel porušili při plavbě zákon tím, že se pohybovali po přehradě mimo vyhrazený prostor. V jednom případě vůdce plavidla, konkrétně na vodním skútru, ohrožoval svým jednáním ostatní plavce,“ uvedl Vladimír Doležal, který vyjížděl na přehradu na policejním člunu.

Kontroly jsou téměř denně

Policisté v turistické sezóně kontrolují vodní plochu téměř denně, informovala mluvčí. Na Dalešické přehradě se do padesáti metrů od břehu nebo od vyznačených prostor pro koupání smí plavidla pohybovat maximální rychlostí deset kilometrů v hodině. Jinde je to pětadvacet kilometrů.

Policisté kontrolovali také vodní nádrž Švihov, která leží v ochranném pásmu prvního stupně. Tam platí přísná pravidla. „Do okolí vodní nádrže je zakázaný vstup a mimo jiné se tu nesmí koupat. Ochranné pásmo je značně rozlehlé a terén v okolí na mnoha místech těžko přístupný, ideální je proto kontrola z vodní plochy,“ sdělila Čírtková s tím, že policisté v sobotu zjistili celkem šest porušení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky vodní nádrž Švihov, přehrada Dalešice, kontrola, motorový člun, vodní skútr, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté o víkendu kontrolovali vodní nádrž Švihov a Dalešickou přehradu, rozdali šestnáct pokut | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.