Počasí dnes26 °C, zítra27 °C
Neděle 1. září 2024  |  Svátek má Linda / Samuel
Bez reklam

Do kraje doputovaly silné bouřky. Nejvíce zasáhly Jihlavsko a Třebíčsko

, aktualizováno 12. července 2024, 20:13

Česko znovu zasáhly silné bouřky doprovázené přívalovými dešti, silným větrem a kroupami. Nejdříve se objevily na jihozápadě Čech a na Vysočině. Hasiči v kraji evidují pět desítek výjezdů. Řeší především popadané stromy a odčerpávání vody ze sklepů.

„Od čtvrté hodiny odpolední evidujeme pět desítek událostí v souvislost s počasím. Nejčastěji odčerpáváme vodu, která natekla do rodinných domů. Nejvíce událostí jsme prozatím zaznamenali na Jihlavsku a Třebíčsku. Vyjíždíme také k odstranění popadaných stromů na komunikace, které brání plynulému provozu,“ uvedla mluvčí hasičů Nikola Pátková.

Napříč republikou vznikaly problémy na železnici, stromy spadlé na trakční vedení či na koleje zastavily večer vlaky například mezi Obrataní a Pacovem na Vysočině. Nepříznivé počasí způsobilo problémy i na některých dalších tratích například u Havlíčkova Brodu na Vysočině nebo u jihočeského Protivína na trati Plzeň - České Budějovice. Hasiči a pracovníci Správy železnic postupně závady odstraňovali, mezitím se ale další objevovaly jinde.

V Krahulčí na Jihlavsku kvůli přívalovému dešti přetekl rybník, voda tam zaplavila sklepy, garáže a rodinné domy. Hasiči ze zatopeného domu evakuovat tři lidi. Některé ulice voda zatopila také v Telči na Jihlavsku. Několik centimetrů vody nateklo i do sklepa telčského zámku. Meteorologové na Vysočině zaznamenali nejvíc srážek okolo 17:00. Na stanici Kostelní Myslová, které leží asi čtyři kilometry od Telče, za hodinu napršelo na čtvereční metr přes 23 litrů. V Jemnici na Třebíčsku, kde spadlo přes 28 litrů srážek, museli hasiči několika místech odčerpávat vodu.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Vysočina

Štítky čhmú, výstraha, bouřky, kroupy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do kraje doputovaly silné bouřky. Nejvíce zasáhly Jihlavsko a Třebíčsko | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.