Počasí dnes17 °C, zítra16 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

V Pelhřimově bylo k vidění 3311 pohlednic fotbalových stadionů, je to největší sbírka v republice

Díky vášni pro fotbal nashromáždil Rudolf Káva z Bečova nad Teplou 3311 pohlednic fotbalových stadionů ze 145 zemí. V Česku jeho sbírka nemá srovnání, jak v Pelhřimově potvrdila Agentura Dobrý den spravující české rekordy.

V kolekci je i desítka německých stadionů, na kterých se od 14. června hraje evropský šampionát ve fotbale. Sbírku dával Káva dohromady 16 let. Má pohlednice starých českých fotbalových hřišť i moderních stadionů včetně brazilského Maracaná určeného pro 200 tisíc diváků.

Ve sbírce jsou i pohlednice z exotických zemí, třeba z Barbadosu. Nechybí ale ani domácí skvosty zachycující třeba zlínský stadion z roku 1930 nebo pardubický stadion v roce 1931. Zajímavostí je stadion v Mnichově vyfocený ve výstavbě.

Pohlednice stadionů často vydávají přímo kluby. Někdy se pyšní výstavbou, jindy sportovištěm zářícím novotou, ale existují výjimky. Součástí sbírky je také pohlednice fotbalového stadionu v Uherském Hradišti z roku 1997 v okamžiku, kdy je kvůli povodni celý pod vodou.

Pohlednice za pět stovek

Šestasedmdesátiletý Káva je s fotbalem spjatý od dětství. Nejdřív byl aktivním hráčem, později trenérem. Právě na fotbal upřel i svou sběratelskou vášeň. Před pohlednicemi to byly programy fotbalových šampionátů, které se staly dobrým artiklem pro směnu s ostatními sběrateli.

Když nelze pohlednici stadionu získat výměnou, musí za nové kusy do sbírky prostě zaplatit. Někdy vyjde pohlednice na pár korun, jindy jsou to stokoruny, nejdražší ho vyšla asi na 500 korun. Vedle stadionů sbírá Káva také pohlednice hráčů a pohlednice zachycující klubové autobusy.

Rekordní sbírka rozšíří letošní vydání České knihy rekordů. Publikace českých nej vychází v tříletých intervalech. Připravované vydání je před dokončením, chybí uzavřít už jen fotbalovou kapitolu. Kniha vyjde v říjnu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Agentura Dobrý den

Štítky kuriozity, muzea, fotbal, rekordy, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Pelhřimově bylo k vidění 3311 pohlednic fotbalových stadionů, je to největší sbírka v republice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.