Počasí dnes27 °C, zítra20 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Elektrárna Dukovany má nové pracoviště na rentgenovou kontrolu částí zařízení

V Dukovanech začíná sloužit nové pracoviště na rentgenovou kontrolu materiálů a částí zařízení používaných v jaderné elektrárně. Pracovníci tam budou týdně provádět okolo 100 kontrol, což představuje zhruba 400 snímků. Pro rozpoznávání různých druhů vad testuje společnost ČEZ také možnosti využití umělé inteligence. Její zástupci to řekli při dnešním otevření takzvané prozařovny.

Díky novému pracovišti s automatizovanou temnou komorou se sníží počet kontrol prováděných v jednotlivých výrobních blocích, kvůli nimž tam musejí být zaváděná bezpečnostní opatření nebo je nutné přerušovat práce při údržbě. „Pro nás to je mnohem efektivnější a samozřejmě i z pohledu kvality práce a bezpečnosti lidí mnohem lepší," řekl novinářům Bohdan Zronek, člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ.

Podobné pracoviště má ČEZ i v areálu temelínské jaderné elektrárny. „Dneska umíme nedestruktivní kontroly dělat v podstatě vlastními silami sami pro sebe na obou lokalitách," řekl Zronek. Podle něj to nemá přímou souvislost s problémy vyvolanými v minulých letech nekvalitními kontrolami svarů, které prováděla externí firma. „Tohle pracoviště je reakcí na to, že chceme zajistit kvalitní kontroly a údržbu a tomu musí odpovídat i vybavení a pracoviště," řekl Zronek. Uvedl, že firma ČEZ teď využívá externí služby jen ve výjimečných případech a pod svou kontrolou.

Prozařovna byla kvůli ochraně okolí postavená ze speciálního betonu a olova, její stěny jsou silné dva až 2,5 metru. Pracovat tam bude deset lidí.

„Prozařujeme běžně materiál do deseti milimetrů tloušťky. Umíme samozřejmě i materiály kolem 50 milimetrů tloušťky, ale ty časové expozice pak už jsou v řádu hodin," uvedl Zdeněk Čančura, ředitel útvaru řízení kvality jaderných elektráren. Vady se dají zjistit od setin milimetru. U přístroje na vyhodnocování snímků mohou lidé pracovat kvůli únavě očí nejvýše čtyři hodiny. Snímky se v elektrárně archivují celou dobu životnosti daného zařízení.

Firma ČEZ uvedla, že v Dukovanech investuje dlouhodobě do zvýšení kvality kontrol desítky milionů korun. Přesnou výši nynější investice nesdělila.

Česko má šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dukovanská elektrárna vyrobila vloni 14,3 TWh elektřiny, Temelín překonal 16 TWh. Nyní je odstavený druhý dukovanský blok, plánovaná odstávka začala v květnu a potrvá do srpna.

Společnost ČEZ připravuje v Dukovanech stavbu nového jaderného zdroje. Na konci dubna dostala od francouzské firmy EDF a korejské KHNP nabídky na stavbu až čtyř reaktorů v ČR. Vláda by měla vybrat vítěze v červenci, měla by také rozhodnout o počtu bloků, které by se měly v budoucnu stavět. Se spuštěním prvního z nich nyní stát počítá v Dukovanech v roce 2036.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČEZ

Štítky ČR, energie, jaderná, ČEZ, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luboš Hajšman

Vážně je na 300 kV rentgenku (kdo ví jestli) potřeba stěny široké 2 až 2,5 metru ze speciálního betonu a olova? :-)

Čtvrtek, 27. června 2024, 16:39Odpovědět

Elektrárna Dukovany má nové pracoviště na rentgenovou kontrolu částí zařízení | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.