Počasí dnes13 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Kraj Vysočina dá pět milionů korun na opravy nemocnic a škol na Ukrajině

Kraj Vysočina poskytne pět milionů korun na rekonstrukce a vybavení zdravotních a školních zařízení na ukrajinském Zakarpatí. Dnes to schválilo krajské zastupitelstvo. S ukrajinskou oblastí Vysočina spolupracuje 14 let. Na některých věcech, které v úterý zastupitelé schválili, se kromě Vysočiny a ukrajinské strany bude podílet také Pardubický kraj.

Peníze z Vysočiny využije Nemocnice Mižhirje na rekonstrukci chirurgicko-traumatologického oddělení, zdravotní středisko Stavné na rekonstrukci vnitřních prostor a dětský domov pro postižené děti ve Vilčanech na vybudování výtahu, který v budově chybí. Podpora je určená také pro základní školu v Jasině na nové vytápění a pro základní školu ve vesnici Iza, která bude měnit okna. „Jedná se o projekty, které jsou opravdu v těch nejchudších venkovských oblastech, které se snažíme vždycky podporovat," řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Ve městech Jasiňa a Mižhirja chtěl kraji investovat už před začátkem ruského útoku na Ukrajinu v roce 2022. Rozhodl se ale použít vyhrazené peníze na jiné projekty, například na rehabilitační centrum v užhorodské nemocnici, které má sloužit ukrajinským vojákům zraněným ve válce.

Zatímco v letech před válkou fond podpořil ročně několik projektů menšími částkami, v roce 2022 šla většina peněz na rekonstrukci internátu v Užhorodě, který byl přestavěný na byty pro uprchlíky z východu Ukrajiny.

Finanční pomoc Ukrajině zajišťuje Vysočina prostřednictvím dobročinného fondu ViZa.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Štítky ČR, správa, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina dá pět milionů korun na opravy nemocnic a škol na Ukrajině | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.