Počasí dnes13 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Jihlava požádá o dotaci na opravu domu na náměstí, budou v něm dětské skupiny

Jihlavská radnice požádá o dotaci z Národního plánu obnovy na rekonstrukci městského domu na Masarykově náměstí, v němž budou po opravách jedno patro využívat dětské skupiny. Záměr rekonstruovat tento dům má město už asi osm let.

Dům na náměstí chtělo město nejdřív opravit a využívat k bydlení. Kvůli vysokým nákladům se později pokusilo budovu rekonstruovat s pomocí soukromých investorů, kteří o to ale neměli zájem. Teď chce radnice využít dotační program, z něhož by mohla na chystané dětské skupiny dostat až 25 milionů korun. „Pokud těch 25 milionů dostaneme, tak do toho půjdeme, byť tam budeme muset asi 40 až 50 milionů dodat ze svého,“ řekl primátor Petr Ryška (ODS + KDU-ČSL).

Dětem by mělo sloužit první patro domu. Primátor uvedl, že ve městě už dětské skupiny jsou. „Myslím, že fungují dobře a že pro rodiče to je alternativa k mateřské školce,“ usoudil. V přízemí domu na náměstí je kavárna, ve druhém patře chce mít město dva nájemní byty.

Opravy bytů za 360 milionů

Ještě podstatně dražší bude rekonstrukce městských domů se 138 byty mezi ulicemi Jiráskova, Karoliny Světlé a Boženy Němcové. Podle předpokladu města to bude celkem stát 360 milionů korun. Budovy postavené ve třicátých letech minulého století nyní slouží jako domy s pečovatelskou službou. Část bytů se ale kvůli špatnému stavu nedá využívat. I to je podle primátora dlouhodobý stav.

„Je to dobré místo, chceme tady ty městské byty zachovat,“ informoval Ryška. Na celkovou rekonstrukci těchto městských domů teď chce město nechat zpracovat projektovou dokumentaci, i na tyto výdaje žádá o dotaci. Opravy prvního ze čtyř bloků těchto budov by pak mohly začít v roce 2026. Město Jihlava vlastní celkem sedm set bytů.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky oprava, městské byty, náměstí, Jihlava, Petr Ryška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava požádá o dotaci na opravu domu na náměstí, budou v něm dětské skupiny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.