Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Do Pelhřimova dorazil nejtěžší pes v ČR. Uriáš váží 125 kilo, miluje řeku, denně spořádá 1,5 kilogramů granulí

Uriáš. Tak se jmenuje tříletý anglický mastif, který je aktuálně nejtěžším psem v České republice. Jeho majiteli jsou manželé Helena a Jiří Kalasovi. A přijeli na festival Pelhřimov - město rekordů.

Uriáš váží 125 kilogramů, s touto váhou byl i zapsán do České knihy rekordů. I přes tento obrovský vzrůst je Uriáš psem přátelským k lidem, doma je ale ostražitým hlídačem. Miluje dobrůtky, denně spořádá 1,5 kilogramů kvalitních granulí. Rád se koupe v řece a stal se i juniorským šampionem České republiky.

Při výšce 90 centimetrů v kohoutku podle Heleny Kalasové nejde o obézní zvíře, za jeho mohutností stojí spíš dobré geny. Obdobně jsou narostlí i jeho sourozenci, i když obvyklá hmotnost anglických mastifů je kolem 100 kilogramů. Rekordní hmotnost Uriáše v Pelhřimově stvrdila Agentura Dobrý den evidující české rekordy.

Respekt vzbuzující pes plemene, které bývalo využívané jako válečné, je ve skutečnosti podle chovatelky spíš klidný. Ale jen dokud neuvidí běžící kočku nebo neuslyší zurčící vodu, které nedokáže odolat. „Řeka je problém. Už se nám stalo, že byl ve vodě, a jak se ta voda hýbe, byl úplně v transu, volání nepomáhalo, zmizel nám v zákrutě. Manžel pak musel absolvovat dlouhou cestu za ním, aby ho vrátil zpátky," řekla Helena Kalasová. Plavat Uriáš dokáže a nadlehčován vodou je prý i lépe ovladatelný než na souši.

Více o psích rekordmanech se mohou dozvědět návštěvníci pelhřimovského Muzea rekordů, které je přístupné nejen pro lidi, ale i jejich psy.

Uriášovi je 3,5 roku. Ze psích soutěží má titul juniorského šampiona, výstav už se ale neúčastní. „Byla u něj zjištěna dysplazie (abnormalita kloubů), nemůže do chovu a ani nechceme, protože je nebezpečí, že další generace by hůř chodily," řekla Kalasová.

Uriáš svojí váhou 125 kilogramů překonal svůj vlastní rekord z loňska, kdy vážil přes 123 kilogramů. Před ním byl nejtěžším českým psem Štěpán stejného plemene, který vážil bezmála 112 kilogramů.

Velký prostor a pevná ruka

Angličtí mastifové jsou podle Kalasové skvělí psi, kteří se ale nehodí pro každého. Potřebují velký prostor a pevnou ruku. Nákladné je u nich nejen krmení, ale i veterinární péče. V Česku jich je chovaných kolem stovky. Uriáš je původem z Belgie, u Kalasových je to už šestý anglický mastif v pořadí. Plemeno se obvykle dožívá osmi až deseti let.

Setkání s psími rekordmany bylo v Pelhřimově součástí série pokusů, které předcházejí sobotnímu 34. ročníku festivalu Pelhřimov- město rekordů. Dorazila i chovatelka belgických ovčáků Marie Kohlová z Nedaříže. Její fenka Yahoodka, která má 20 zkoušek poslušnosti a je honáckým psem a psem pro kanisterapii, má zálibu v aportování malých předmětů. Podle chovatelky to není výsledkem drezury, ale spíš povahy fenky, která je velice jemná a citlivá. Přihlížejícím předvedla, jak za 150 vteřin dokáže aportovat deset miniaturních předmětů včetně půlcentimetrových korálků, párátek nebo kancelářských špendlíků.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov

Štítky pes, rekord, kuriozita, zvíře, příroda, váha, mastif, plemeno, granule, Uriáš, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Sedlák

Nádherný pes, rád bych si jej alespoň pohladil. Mám jezevčici, váha 7kg a to asi bude rozdíl. Nádhera.

Sobota, 8. června 2024, 17:52Odpovědět

Kristýna Růžová

Velmi zajímavý článek přeji Uriášovi hodně štěstí

Sobota, 8. června 2024, 17:22Odpovědět

Do Pelhřimova dorazil nejtěžší pes v ČR. Uriáš váží 125 kilo, miluje řeku, denně spořádá 1,5 kilogramů granulí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.